Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Årets äggrätt 2017 är utsedd – här är receptet!

04 sep, 2017
AvRedaktionen
I lördags gick finalen av Årets Äggrätt 2017 av stapeln på PS Matsal i Stockholm. Vinnaren blev Morteza Pourdanandeh med sitt kryddstekta ägg med hummus och rostade kikärtor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Za’atar-stekt ägg med hummus och berbere-rostade kikärtor.
Za’atar-stekt ägg med hummus och berbere-rostade kikärtor.

Under sommaren har svenska folket haft chansen att nominera sina bästa äggrätter på Instagram genom att tagga sitt recept med #åretsäggrätt. Av fem finalister utsågs fyra rätter av juryn och en av svenska folket.

Juryn bestod av kocken Andreas Hedlund från Eggs Inc, matbloggaren Zeina Mourtada från Zeinas Kitchen och hälsoinspiratören Fanny Lindkvist från Lesscarbs.se.

Efter hård konkurrens blev vinnaren till slut Morteza Pourdanandeh från @cravingsstockholm. Rätten kallar han för ”za’atar-stekt ägg med hummus och berbere-rostade kikärtor”.

– Jag älskar ägg och det tror jag att alla som känner mig, eller följer mitt konto, vet, säger Morteza.

Annons

Motivering:

”Rätten är väldigt vacker för ögat, den har många användningsområden, är trendig och en nytänkande, men ändå med en smak av tradition.”

Här är receptet!

Picklad lök

1 rödlök

1 röd chili

1.5 dl vitvinvinäger

1 tsk socker

1 tsk salt

Hummus

1 burk ekologiska kikärtor

1 vitlöksklyfta

1-2 matskedar tahini

2 matskedar citronjuice

1/2 tsk spiskummin1/2 tsk salt

2 krm peppar

1 krm chilipulver

2 krm sumac

1-2 dl vatten

1-2 matsked olivolja + mer för att ha på

Berbere-rostade kikärtor

5-8 st kikärtor som är kvar från burken ovan

1-2 matsked olivolja

1/2 matsked berbere-kryddblandning

Za’atar-stekt ägg

1 ekologiskt ägg

1/2-1 matsked za’atar (kryddblandning med timjan, sumac och rostade sesamfrön och ev salt)

1 matsked olivolja

1 matsked smör

Gör så här:

Börja med löken: Blanda vinäger med socker och salt. Kan antingen blandas ordentligt så att sockret löses upp eller kokas upp lite snabbt och sedan kylas ner. Skala och skär löken. Skär chilin i cirklar (kan utelämnas eller minskas om man inte vill ha nån hetta). Lägg allt i en skål så att löken täcks av vinägern och låt stå minst 15 min.

Annons

Hummus: Häll av vätskan från kikärtorna och skölj. Släng in dem i en matberedare och mixa tillsammans med alla andra ingredienser förutom oljan. Börja först försiktigt sedan på snabbare fart. Glöm inte att trycka ner på kanterna ifall det är kikärtor eller andra ingredienser som inte mixats ordentligt. Tillsätt oljan lite i taget och fortsätt mixa tills det blir väldigt krämigt. Smaka av baserat på vad du tycker

om, något som är väldigt mycket grunden i min matlagning. Vill du ha mera löst (som jag, ha i mera vatten och/eller olja), tycker du om mera vitlök ha det, om du tycker om syrligt, ha i mera citron, eller som jag, ha i lime istället

för en annorlunda smak. Viktigt att smaka av hela tiden tills man är nöjd och våga experimentera med smaker, som släng in oliver eller persilja i hummusen.

Berbere-rostade kikärtor: Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja. Tillsätt en tesked berbere-krydda och rör om. Tillsätt sedan avrunna kikärtor. Var försiktig då de kan ”poppa upp”! Stek och rör om tills kikärtorna har fått lite färg och kryddan har satt sig på dem. Häll av allt i en skål, även oljan för senare bruk.

Annons

Za’atar-stekt ägg:

Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja och smör när stekpannan är varm. Tillsätt za’atar och knäck ett ägg på kryddan försiktigt så att äggulan inte går sönder. Salta och peppra samt ha på lite mer za’atar. Stek så att äggvitan blir fast och äggulan fortfarande är rinnig. Om du vill ha fast äggula, stek mera eller på båda sidorna.

Häll upp hummusen på en djup tallrik och gör en grop med en sked. Lägg kikärtorna i mitten och därefter ägget. Lägg på löken med chili. Garnera med lite persilja och mera za’atar. Ringla över lite olivolja eller om du har kvar av berbereoljan.

Servera med arabiskt tunnbröd eller rostade baguetter.

Årets Äggrätt 2017 arrangerades av Svenska Ägg, i samarbete med Eggs Inc och myTaste.

Morteza Pourdanandeh med sin vinnande äggrätt.
Morteza Pourdanandeh med sin vinnande äggrätt.
Annons