Årets cocktailmeny på Grand Hôtel hyllar det svenska hantverket
Förra årets cocktailmeny på Cadierbaren, Grand Hôtel Stockholm, var inspirationen hämtad från den svenska naturen och traditionerna vi värnar om. I 2025 års cocktailmeny, The Craftsmanship Menu, står hantverket i centrum. I varje drink tolkar Cadierbarens prisbelönta barteam den svenska hantverkskulturen i allt från glasblåsning och gjuteri till drinkarnas två grundpelare: bartendern och isen.
Under det senaste året har Grand Hôtels Cadierbaren mottagit en rad priser och utmärkelser. Vid Bartenders’ Choice Awards (BCA) tidigare i år tilldelades Grand Hôtel pris för årets cocktailmeny, medan Cadierbarens barchef Anton Windmar utsågs till årets bartender. Därtill tog Cadierbaren hem förstaplatsen med imponerande 100 av 100 möjliga poäng när Falstaff utsåg Stockholms bästa barer.
Arbetet med årets cocktailmeny började redan i maj. Anton Windmar och hans team börjar med ett koncept och jobbar sedan utifrån det. Varje drink blir som ett eget litet projekt, ett eget litet hantverk. Totalt har det blivit femton exklusiva cocktails, varav tre är alkoholfria.
– I år vill vi bjuda in alla de fantastiska, lokala hantverkare vi har äran att arbeta med i Cadierbaren dagligen. Inte bara våra leverantörer av de mest självklara råvarorna vi använder när vi skapar våra cocktails – som destillatet från Folkungagatan i Stockholm – utan även hantverkare som träkonstnären, stenhuggaren och glasblåsaren, vilka alla på olika sätt är viktiga för vårt arbete. Det är en unik möjlighet att lyfta fram de som kanske inte alltid står i rampljuset för gästernas upplevelse hos oss, men som är helt avgörande för vad vi skapar, säger Anton.
ELLE mat & vin fick möjligheten att komma på en exklusiv provsmakning av årets cocktailmeny, blandade av Anton själv. Ingredienserna står i den vackra cocktailmenyn, med illustrationer av konstnären Jan Vana, men det är omöjligt att gissa sig till vad drinken kommer smaka. Varje drink är i sig ett konstverk, där varje aspekt är väl genomtänkt – glaset, ingredienserna och presentationen.
Ett urval av drinkar:
The Metal Caster
Fords gin, havtorn, söt vermouth, chili, rosmarin, klarifierad genom mjölk
Eld, värme och glödhet metall – konsten att gjuta sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. The Metal Caster bygger på en bas av len och rund Milk Punch och spetsas vid servering med en kryddig och söt vermouth som, likt het metall, rinner ut över en skårad isbit. Drinken har en fin hetta från chilin och tack vare att den klarifierats genom mjölk lämnas gräddigheten kvar. Glaset som drinken serveras i är handblåst av Annika Weile från Åre Glashytta och skapat enbart för detta syfte.
The Tea Sommelier
Haku-vodka, jordgubbsvin, skal från Pinot noir-druvor, Pu Erh-tonic
The Tea Sommelier hämtar inspiration från en traditionell te-ceremoni med te som fermenterat i fem år från Stockholm Tea Centre. Drinken serveras i en tekopp från Sri Lanka med Pu Erh-tonic i en separat tekanna, alltihop på en vacker handgjord bricka. De milda jordgubbstonerna för tankarna till sommar och när man häller på tonicen exploderar smakerna och drinken förvandlas till något helt annat.
The Bartender
The Sour – Hennessy VS, äppel- och kastanjesprit, chioggabeta, äpple
The Bitter – Hennessy VS, äpple, kanel, bitterrot
The Stiff – Hennessy VS, äppel- och kastanjesprit, äpple, kanel,
På ena bricka gjord av valnöt, designad av Anni Cernea från Stockholm, kommer tre små cocktails och ett fjärde tomt glas. Bara presentationen i sig är otrolig och alla drinkar är goda som de är. Tanken är att gästen själv får komponera sin egen drink och uppmuntras experimentera med smakerna för att hitta den perfekta balansen. Att blanda bittert, syrligt och stark gör att det fjärde glaset fylls med en drink skapad av dig, för dig. Ett alldeles unikt sätt att uppleva en drink.
The Ice Maker
Naked malt, gurka, eukalyptus, citron, grekisk yoghurt, champagne
The Ice Maker är en hyllning till drinkarnas viktigaste ingrediens: isen. Cocktailen serveras över en signaturisbit av Sebastian Törnell från Isbudet i Göteborg, med en gurka som slingrar sig upp genom glaset. Den visar verkligen att den klara isen är just klar, det ser ut som att gurkan svävar i glaset. Men låt dig inte luras, smakerna finns där. Drinken är somrig, sval och frisk med smaker av gurka, eukalyptus och citrus. Spröd champagne toppar denna Milk Punch på syrlig grekisk yoghurt. Definitivt en favorit på menyn, både smakmässigt och visuellt.
The Craftsmanship Menu lanserades den 27 november och finns på Cadierbaren under 2025. Läs mer om Grand Hôtel, boka ditt bord och se hela cocktailmenyn på grandhotel.se.