Årstidernas bästa skalrecept
Låt potatisskalaren stanna i lådan och ät från och med nu maten med skalet på. Du kommer att känna att det blir en godare, mer fyllig smak och en knaprig och god textur. Dessutom stannar en massa nyttigheter kvar i maten om du låter skalet sitta kvar. Frukt- och grönsaksleverantören Årstiderna bjuder på sina bästa recept där skalen får spela huvudrollen.
1. Squashpizza med hyvlade rödbetor och parmesan
2 stora
Du behöver:
Botten
1 ½ grön squash
3 ägg
1 dl riven parmesanost
1 msk fiberhusk
1 krm pizzakrydda
ev lite salt
Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 stora bifftomater med skal
1 tsk flytande honung
1 tsk pizzakrydda
salt och svartpeppar
ev lite chiliflakes
150 g körsbärstomater
Topping
300 g mozzarellaost
2 rödbetor med skal
2 dl grönkål i små bitar
1 msk olivolja
saften av ¼ citron
havssalt och svartpeppar
100 g parmesanost
50 g valnötter
Dekoration: Citronskal
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv squash grovt och lägg i en skål tillsammans med ägg, parmesan, fiberhusk och kryddor. Låt stå och svälla 10 minuter. Bred ut degen på två bakplåtsklädda plåtar. Grädda 10 minuter. Gör under tiden tomatsåsen genom att skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olja och bryn löken någon minut. Skär bifftomaterna i små bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med honung och kryddor. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Skiva körsbärstomaterna och blanda ner.
Fördela tomatsåsen på pizzabottnarna och toppa med riven mozzarellaost. Sätt in i ugnen 10 minuter. Skala rödbetorna med en potatisskalare och lägg skalet i en skål. Blanda ner grönkål, olja och citron. Strö på salt och peppar. Fördela toppingen på pizzan och hyvla över parmesanost och toppa med valnötter. Dekorera med citronskal.
2. Auberginebakelse med rotfruktschips
4 portioner
Du behöver:
Auberginebakelse
2 auberginer
1 grön tomat
1 röd paprika
150 g chèvreost
4 msk grön pesto
1 dl färdig tomatsås (på burk eller egengjord)
1 msk flytande honung
½ dl hackade hasselnötter
Rotfruktschips med skal
1 blå kongo potatis med skal
1 potatis av fast sort med skal
1 sötpotatis med skal
1 morot med skal
1 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatis och rotfrukter tunt i en mandolin och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Droppa på olja och strö över flingsalt. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Gör under tiden auberginebakelsen genom att skiva aubergine i centimetertjocka skivor. Skiva tomat, paprika och chèvre i skivor. Lägg fyra aubergineskivor på en ugnsplåt. Fördela pesto över och lägg på skivor av tomat, paprika, chèvre, tomatsås och aubergineskivor. Toppa med flytande honung och hasselnötter. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Servera med rotfruktschipsen.
3. Ostfylld hasselbackspotatis med kålsallad
4 portioner
Du behöver:
Hasselbackspotatis
2 blå kongo med skal
2-3 potatisar av fast sort med skal
2-3 sötpotatisar
2 msk smör
150 g ädelost
150 g chèvreost
1 msk flytande honung
flingsalt
några kvistar bladpersilja
Kålsallad med äpple och grönkål
½ rödkålshuvud
3 dl grönkål i mindre bitar
1 rött äpple med skal
Apelsindressing med och mynta
1 apelsin
2 msk hackad färsk mynta
2 msk olivolja
1 msk äpple cidervinäger
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatis och sötpotatis tunt, men inte helt i igenom Om man lägger potatisen till exempel i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Bred på smör på varje potatis. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut formen och fördela osten i potatisskårorna. Ringla lite olja över och strö på flingsalt. Sätt in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Dekorera med färsk bladpersilja.
Strimla rödkålen tunt och lägg i en skål med grönkål. Skiva äpplet och blanda ner i salladen. Gör dressingen genom att riv skalet på apelsinen och lägg i en blender tillsammans med mynta. Pressa ner saften från apelsinen och häll i olja och vinäger.Mixa till en jämn dressing och smaka av med salt och peppar. Ringla över dressingen och servera direkt.
4. Fruktig sallad med fetaost och mandel
4 portioner
Du behöver:
125 g blandad skivad sallad
1 äpple med skal
1 päron med skal
1 apelsin med skal
250 g fetaost i tärningar
90 g gröna oliver utan kärna
½ granatäpple
100 g mandlar
1 tsk flytande honung
havssalt
några färska myntakvistar
Gör så här:
Fördela sallad på fyra fat. Skiva äpple, päron och apelsin med skalet på och fördela över salladen. Lägg på fetaost och oliver. Gröp ur kärnorna på granatäpplet och fördela över salladen. Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna några minuter. Häll över honung och strö över flingsalt. Fördela mandlarna över salladen och dekorera med färska myntakvistar.