Ärt- och rucolasoppa med pilgrimsmusslor och parmesanflarn
6 personer
Tid: 35 min
Du behöver:
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
8 dl vatten
500 g frysta gröna ärter
2 hönsbuljongtärningar
100 g rucola
2 dl crème fraiche
1 dl mousserande vin
12 pilgrimsmusslor
smör till stekning
salt
Parmesanflarn:
200 g parmesan i bit
Gör så här:
Finhacka och fräs lök och vitlök i en klick smör. Tillsätt vatten, ärter och buljongtärningar. Koka under lock i ca 10–15 minuter. Lägg i rucolan och koka upp snabbt. Dra av kastrullen från plattan och mixa till en slät soppa med hjälp av en handmixer, eller häll alltihop i en mixer. Blanda ner crème fraiche och låt allt bli varmt. Smaka av med lite salt. Tillsätt vinet strax före servering.
Riv parmesanosten grovt och lägg ut 12 små högar på en plåt med bakplåtspapper. Baka flarnen mitt i ugnen på 225° i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna.
Stek musslorna i smör i riktigt het panna, ca 1 minut på varje sida. Salta. Servera musslorna i den varma soppan tillsammans med de frasiga ostflarnen.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips