Asiatisk burgare med örter och chilimajo
14 apr, 2023
AvLouisa Lorang
Slå på stort och uppgradera burgaren med asiatiska influenser – som färsk koriander, mynta och chilimajo.
Annons
Asiatisk burgare med örter och chilimajo
Här lånar vi smaker från det vietnamesiska köket till en burgare du inte vill missa.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Burgare:
2 salladslökar
1 liten zucchini
½ grön chili
400 g blandfärs
3 msk fisksås
½ tsk strösocker
1 ägg
4 msk ströbröd
2 msk olivolja till stekning
Salt
Inlagda grönsaker:
1 dl ättiksprit
1 dl strösocker
4 morötter
1 gurka
2 salladslökar
Chilimajo:
2 msk sriracha (chilisås)
4 msk majonnäs
1 msk limesaft
Till servering:
½ frillice-sallad, el plocksallad
2 salladslökar
2 nävar mynta
2 nävar koriander
4 hamburgerbröd
1 lime
Ev sweet chili-sås
Ev hoisinsås
Gör så här:
- Börja med grönsakerna. Koka upp ättiksprit och socker i en kastrull tills sockret smälter. Skala morötter och gurka och skär i tunna stavar. Lägg i den ljumma lagen och låt dra fram till servering. Skölj salladslöken, skär i tunna skivor och vänd ihop med grönsakerna före servering.
- Burgare: Skölj salladslöken och skiva den fint. Skölj zucchinin och riv grovt. Skölj och finhacka chilin. Blanda färsen med salladslök och zucchini, tillsätt chili efter smak, fisksås, socker, ägg och ströbröd och blanda. Forma fyra biffar. Stek i olja ca 4 minuter per sida i stekpanna. Salta.
- Rör ihop sriracha och majonnäs i en skål och smaka av med limesaft.
- Skölj och plocka salladen. Skölj och skiva salladslöken fint. Plocka örterna grovt. Värm bröden i ugn eller brödrost och bre chilimajo på. Fyll med sallad, burgare, avrunna grönsaker, örter, chili och salladslök. Servera med limeklyftor och ev sweet chili och hoisin.
Foto: Columbus Leth
Annons