Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Asiatisk tonfisksallad med srirachadressing, gari och lotusrot

10 jan, 2017
AvRedaktionen
Den klassiska Stockholmskrogen PA & Co gör en fräsch asiatisk sallad som kan serveras i olika storlekar: som förrätt, mellanrätt eller varmrätt. 
Och den är helt sagolik.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Asiatisk  tonfisksallad med srirachadressing,  gari och lotusrot.
Asiatisk tonfisksallad med srirachadressing, gari och lotusrot.

4 personer

Fisk:

4 skivor tonfisk à 100–160 g

2 msk torkad koriander

2 msk torkad fänkål

2 msk spiskummin

Gör så här: Vänd tonfisken i kryddblandningen. Sota tonfisken (stek utan fett) på hög värme i pannan några minuter på varje sida. Vi serverar den medium, det vill säga röd i mitten. Låt vila 5 minuter och skiva i 1–2 cm tjocka skivor.

Srirachadressing:

1 dl majonnäs

1 msk sesamolja

2 msk sriracha (asiatisk stark ketchupsås)

1/2 citron, saften

Gör så här: Vispa ihop majonnäsen med övriga ingredienser.

Lotusrot:

1 lotusrot

olja till fritering

Gör så här: Skiva lotusroten tunt och lägg i vatten så att stärkelsen försvinner. Fritera i 160-gradig olja tills roten blir krispig.

Annons

Sallad:

1 rödlök, strimlad och picklad i 1-2-3-lag

2–3 nävar jungfrusallad eller liknande

1/2 gurka, urkärnad och skivad

2 vårlökar, strimlade

2 msk hackad koriander

Gör så här: Skiva en lök. Pickla den i 1-2-3-lag (koka upp 1 dl ättika, 12 % + 2 dl socker + 3 dl vatten + lök, låt svalna och stå kallt minst 1 timme). Blanda sallad, gurka, rödlök, vårlök och koriander med sriracha dressingen.

Till servering:

1–2 msk gari (inlagd ingefära)

2 dl munggroddar

4 limeklyftor

gräslök

Gör så här: Garnera med lotuschipsen, gari, munggroddar, lime, gräslök och den skivade tonfisken.

Fler lockande recept hittar du i nya ”PA & Co – ännu en kokbok” (Stockholm New Publishing).

Recept: Lukas Häggblom
Foto: Pelle Bergström

Annons