Asiatisk tonfisksallad med srirachadressing, gari och lotusrot
4 personer
Fisk:
4 skivor tonfisk à 100–160 g
2 msk torkad koriander
2 msk torkad fänkål
2 msk spiskummin
Gör så här: Vänd tonfisken i kryddblandningen. Sota tonfisken (stek utan fett) på hög värme i pannan några minuter på varje sida. Vi serverar den medium, det vill säga röd i mitten. Låt vila 5 minuter och skiva i 1–2 cm tjocka skivor.
Srirachadressing:
1 dl majonnäs
1 msk sesamolja
2 msk sriracha (asiatisk stark ketchupsås)
1/2 citron, saften
Gör så här: Vispa ihop majonnäsen med övriga ingredienser.
Lotusrot:
1 lotusrot
olja till fritering
Gör så här: Skiva lotusroten tunt och lägg i vatten så att stärkelsen försvinner. Fritera i 160-gradig olja tills roten blir krispig.
Sallad:
1 rödlök, strimlad och picklad i 1-2-3-lag
2–3 nävar jungfrusallad eller liknande
1/2 gurka, urkärnad och skivad
2 vårlökar, strimlade
2 msk hackad koriander
Gör så här: Skiva en lök. Pickla den i 1-2-3-lag (koka upp 1 dl ättika, 12 % + 2 dl socker + 3 dl vatten + lök, låt svalna och stå kallt minst 1 timme). Blanda sallad, gurka, rödlök, vårlök och koriander med sriracha dressingen.
Till servering:
1–2 msk gari (inlagd ingefära)
2 dl munggroddar
4 limeklyftor
gräslök
Gör så här: Garnera med lotuschipsen, gari, munggroddar, lime, gräslök och den skivade tonfisken.
Fler lockande recept hittar du i nya ”PA & Co – ännu en kokbok” (Stockholm New Publishing).
Recept: Lukas Häggblom
Foto: Pelle Bergström