3 vanliga asiatiska såser – så använder du dem
Det asiatiska köket är fullt av spännande smaker och inte minst såserna tar maträtterna till nya höjder. Förutom klassiska smaksättare som soja, sweet chili och sötsur sås används ofta sesamolja, fisksås och ostronsås i asiatisk matlagning. Men hur använder man såserna och till vad? Vi berättar mer.
Receptet på vårrullarna ovan hittar du här >>
1. Sesamolja
Sesamolja utvinns ur sesamfrön och har en utpräglad nötsmak. Det är en utmärkt smaksättare i wok och ger karaktär åt dippsåser som passar till exempel vårrullar. Sesamolja är också perfekt i dressing till nudelsallad.
Recept: Glasnudelsallad med strimlad lövbiff
2. Fisksås
Fisksås är gjord på saltad och jäst fisk och luktar lite illa, men lukten försvinner snabbt. Såsen är det som gör en thailändsk pad thai magisk och som höjer alla smaker i en vietnamesisk nudelsoppa. Du kan även blanda fisksås med ljus soja och hackad chili till en dressing.
Recept: Nudelsoppa med bladspenat och svamp
3. Ostronsås
Ostronsås framställs genom kokning av ostron i saltlag med sojasås och andra kryddor. Såsen passar perfekt i alla typer av wok och ger woksåsen en härlig konsistens. Stek till exempel krispiga grönsaker hastigt, tillsätt ostronsås och stoppa med rostade cashewnötter.