8 sätt att äta billigare – och godare!
Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter. Här följer 8 knep att ha i åtanke när du handlar och lagar mat.
1. Planera inköpen
Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.
Recept på veckomenyer >>
2. Släng inte mat
Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.
Recept med rester >>
3. Ät enligt säsong
Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.
4. Ta en matlåda till jobbet
Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.
5 goda och mättande matlådor >>
5. Gör eget
Har du tid och ork kan du spara mycket pengar genom att baka eget bröd eller odla grönsaker och örter hemma. Förutom att spara pengar så får du även hög kvalitet på dina hemodlade och -bakade produkter, som saknar alla tillsatser som finns i många livsmedel i matbutiken.
6. Laga från grunden
Det du lägger ut i tid sparar du i pengar. Genom att laga maträtter från grunden istället för att förlita sig på halvfabrikat kan du spara mycket pengar och dessutom få mat som håller en högre kvalitet och helt enkelt är lite godare.
Recept på hemlagad tomatås >>
7. Skär upp själv
Råvaror som säljs skurna, rivna eller malda färdigt kan ofta reflektera det jobb som gjorts i priset. Köp istället färska produkter och gör jobbet själv, du sparar pengar och får dessutom färskare råvaror.
8. Bli vän med frysen
Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen.
Recept på billiga och snabba maträtter >>
Källor: Land.se, Time.com, Huffingtonpost.com
Foto: Shutterstock