Ätbar adventskalender – så gör du den själv!
Väntan på jul kan vara nog så lång, så varför inte njuta av varje dag inför den med en egen hemmagjord och ätbar adventskalender? Lyxa till det med chokladbräck, konfekt, granola, småkakor och dryck – här är 24 små succérecept till din kalender.
Inte alltför svåra eller tar för lång tid – tanken är att stanna upp i stunden och njuta precis just nu. Gör till dig själv eller ge bort till någon kär!
(Och om du inte orkar fixa en kalender själv har vi såklart också samlat de bästa adventskalendrarna med något ätbart bakom luckan!)
1 december
Mandelchoklad
Blanda mandelsplitter i smält mörk choklad. Dela i små munsbitar och låt stelna på ett ark smörpapper.
2 december
Kryddblandning med julsmak
Blanda 2 msk malen kanel med 1/2 tsk fint riven muskotnöt, 2 tsk malen ingefära, 2 tsk malen kryddpeppar, 2 tsk stött nejlika och 2 tsk stött stjärnanis.
3 december
Randiga kakor
Smält vit choklad och dekorera en sats pepparkakor med vackra ränder. aka dessförinnan gärna in mandelflagor i pepparkaksdegen så får du extra lyxiga kakor.
4 december
Julens granola
Tillsätt julkryddor som kanel, kardemumma och lite muskot i din hemgjorda granola.
5 december
Chokladbräck med polkakross
Bred ut smält choklad på ett ark bakplåtspapper och strö krossad polka över. Bryt i mindre bitar.
6 december
Kryddiga snapsen
Lägg tunna skivor blodapelsinskal (med lite fruktkött kvar) ett par vaniljstänger och stjärnanis i en ren liten flaska och fyll upp med okryddat brännvin eller vodka.
7 december
Dadelkonfekt
Kärna ur dadlar och fyll dem med lite mandelmassa. Doppa dadlarna i smält choklad och garnera med hackade nötter.
8 december
Chokladbollsmix
Blanda 2 dl havregryn, 1 dl florsocker och 3 msk kakao i en glasburk. Skriv: “Tillsätt 50 g mjukt smör” på en lapp och bind ett fint band runt.
9 december
Med stråk av svärta
Smaksätt mandelmassa med lite lakritspulver. Rulla kulor och doppa i smält vit choklad
10 december
Till ditt hjärta
Dekorera färdiga hjärtformade pepparkakor med smält choklad och fäst torkade blommor i chokladen.
11 december
Säg det med citrus
Bind ett snöre runt en vacker vinterapelsin. Stoppa eventuellt i nejlikor för extra doft.
12 december
Choklad på sked
Fyll en sked, gärna en gammal silversked, med smält choklad och dekorera med hackade nötter och lite vit choklad. Bara att röra ner i en kopp varm mjölk.
13 december
Till luciamorgonens risgrynsgröt
Blanda socker och kanel och fyll en liten burk med lock.
14 december
Sött som honung
Rosta nötter i en torr panna och ringla honung över. Vänd runt så nötterna täcks av honung. Låt svalna på bakplåtspapper.
15 december
Till julbrunchen
Fyll sma glasburkar med fikonmarmelad, spetsa den med lite portvin, ror om. Perfekt till julens ostar.
16 december
Karleksdroppar
Smalt 100 g av din favoritchoklad och blanda ner en handfull notter. Lat stelna pa bakplatspapper.
17 december
Kryddan i tillvaron
Hacka farsk rosmarin mycket fint och blanda med samma mangd havssalt. Lat blandningen torka pa en plat i ugnen vid 120° i 30 minuter.
18 december
Livet pa en pinne
Rulla kulor av mandelmassa och tra upp pa trapinnar. Doppa i smalt vit choklad och stro guldstrossel over.
19 december
Chokladcrunch
Vand ner cornflakes i smalt choklad, klicka upp pa bakplatspapper och lat stelna.
20 december
Gloggkompisar
Fyll en pase med en mix av russin och mandlar. Knyt ihop med ett vackert band.
21 december
Lyxgodis
Blanda ner grovhackade pistaschnotter och kanderat apelsinskal i smalt vit choklad. Skeda upp och lat stelna pa smorpapper.
22 december
Till ostbrickan
Fyll ett glas med flytande honung, valnotter och soltorkade tranbar
23 december
Julig testund
Fyll en fin tesil med julte, toppad med extra blomsterstrossel. Nu ar den redo att sattas ner i en kopp med hett vatten.
24 december
Julkakor i stapel
Stapla nagra smakakor pa hojden och knyt ett vackert sidenband runtom.
av Emma Martiny foto Winnie Methmann
Läs mer: