Auberginegratäng med linser och mozzarella
4 personer
Tid: 1 timme och 10 minuter
Du behöver:
1 1/2 dl röda linser
1 burk konserverade körsbärstomater
2 auberginer
salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 mozzarella
svartpeppar
50 g parmesan (grovt riven)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Koka linserna i cirka 10 minuter. Häll av vattnet. Blanda linserna med tomat och låt småputtra i kastrull under tiden du förbereder resten. Skär auberginen i tjocka skivor. Salta dem mycket på båda sidor, lägg dem på varandra, omlott, så att vattnet som kommer att avdunsta kan rinna av. Låt dem ligga 10 minuter. Torka av saltet och vätskan. Stek auberginen så att den får fin färg. Hacka löken. Smörj en ugnsfast form. Häll i lite tomat. Täck botten med aubergineskivor. Skär mozzarellan och lägg på. Strö över lök. Täck med aubergineskivor och gör eventuellt ett lager till med ost och lök. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen över gratängen. Grädda i ugn i cirka 30 minuter. Toppa med parmesan de sista minuterna för att få en krispig yta.