Avokado- och räkröra med äpple
4 port
Tid: 20 min
Du behöver:
3 stora avokador, mogna och fina
1⁄2 äpple, skalat och urkärnat
1⁄2–1 schalottenlök, skalad
2 dl skalade räkor
1⁄2 msk hackad dill + extra dill till servering
pressad saft från 1/3 citron
1 msk majonnäs
1–2 msk crème fraiche, 34 %
salt
nymalen svartpeppar efter smak
Gör så här:
1. Gröp ur avokadorna och skär i bitar om 2 x 2 centimeter. Lägg ner i en bunke. Hacka äpple och lök mycket fint. Grovhacka 1 1⁄2 deciliter räkor. Lägg ner allt i bunken tillsammans med avokadon, tillsätt dill och pressa citronen över. Rör inte för mycket. Avokadon ska fortfarande ha lite textur.
2. Vänd försiktigt ner majonnäs och crème fraiche. Salta och peppra efter smak.
3. Servera i ett cocktailglas eller i avokadons egna skal. Garnera med räkorna som blev över och en stor härlig dillvippa.
Tips från Catarina König:
Laborera gärna med olika texturer. Jag brukar variera den här rätten. Ibland gör jag som på bilden och ibland gör jag den lite krämigare som en guacamole, och tillsätter tuggmotståndet i form av hackade räkor, äpple och lök. Då brukar jag även servera den i halverade avokadoskal, fyllda med den härliga avokado- och räkröran!
Receptet är hämtat från kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta) av Catarina König (Sveriges Mästerkock 2016).