Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Baba ganoush med vitlök och persilja

13 apr, 2023
AvLine Holt Nielsen
Recept på baba ganoush med vitlök och persilja
Baba ganoush är en krämig röra som ofta brukar ha lite rökta toner. Otroligt god att bara dippa ett gott bröd i.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du tre lyxiga och snabba drinktilltuggBrand logo
Så gör du tre lyxiga och snabba drinktilltugg

Baba ganoush med vitlök och persilja

Påminner om hummus, men är gjord på bakade auberginer. En fyllig och krämig dipp med rötter i Mellanösternköket.

Dippa gott bröd i baba ganoush med vitlök och persilja

6 dl

Annons

Du behöver:

3 auberginer
3 vitlöksklyftor
½ obesprutad citron
1 ½ msk tahini
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
½ dl olivolja
Salt och peppar

Till servering:

1 näve persilja
½ msk olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft. Skölj och torka auberginerna. Halvera dem och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan uppåt. Baka auberginerna helt mjuka i ugnen i 25–30 minuter. Låt dem svalna något på plåten. Skrapa ur köttet ur auberginerna med en sked och släng skalet. Skala och hacka vitlöken grovt. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften.
  2. Häll citronsaft, citronskal, vitlök, aubergine, tahini, spiskummin, koriander och olja i en behållare med höga kanter, och mixa med stavmixer tills konsistensen är mjuk och krämig. Smaka av med lite salt och peppar och eventuellt lite mer spiskummin, koriander eller citronsaft.
  3. Servering: Skölj och torka persiljan. Hacka den fint och strö den över skålen med baba ganoush. Ringla över olivolja precis innan servering.

Foto: Betina Hastoft

Annons