Baba ganoush med vitlök och persilja
13 apr, 2023
AvLine Holt Nielsen
Baba ganoush är en krämig röra som ofta brukar ha lite rökta toner. Otroligt god att bara dippa ett gott bröd i.
Annons
Baba ganoush med vitlök och persilja
Påminner om hummus, men är gjord på bakade auberginer. En fyllig och krämig dipp med rötter i Mellanösternköket.
6 dl
Annons
Du behöver:
3 auberginer
3 vitlöksklyftor
½ obesprutad citron
1 ½ msk tahini
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
½ dl olivolja
Salt och peppar
Till servering:
1 näve persilja
½ msk olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Skölj och torka auberginerna. Halvera dem och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper med skinnsidan uppåt. Baka auberginerna helt mjuka i ugnen i 25–30 minuter. Låt dem svalna något på plåten. Skrapa ur köttet ur auberginerna med en sked och släng skalet. Skala och hacka vitlöken grovt. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften.
- Häll citronsaft, citronskal, vitlök, aubergine, tahini, spiskummin, koriander och olja i en behållare med höga kanter, och mixa med stavmixer tills konsistensen är mjuk och krämig. Smaka av med lite salt och peppar och eventuellt lite mer spiskummin, koriander eller citronsaft.
- Servering: Skölj och torka persiljan. Hacka den fint och strö den över skålen med baba ganoush. Ringla över olivolja precis innan servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons