Baconlindad fläskfilé med gorgonzola-klyftpotatis
14 jun, 2019
AvRedaktionen
Festlig fläskfilé som är lindad i bacon. Servera med blancherad savojkål och klyftpotatis som är gratinerad med gorgonzola.
Annons
6 personer
Baconlindad fläskfilé:
2 fläskfiléer (1 kg totalt)
2 kvistar rosmarin
salt, svartpeppar
150 g bacon i skivor
Gorgonzola-klyftpotatis:
1 1/2 kg potatis
4 kvistar rosmarin
3 vitlöksklyftor
olivolja
salt, svartpeppar
250 g gorgonzola
Till servering:
savojkål
Gör så här:
- Sätt ungen på 125°. Putsa fläskfiléerna, krydda med finhackad rosmarin, salt och peppar. Vira in dem i bacon och lägg i ett ugnsfast fat.
- Stek i ugnen cirka 1 timme, ta ut och täck med aluminiumfolie och låt vila medan potatisen tillagas (köttet ska in i ugnen igen senare).
- Höj värmen till 210°. Skrubba potatisen, skär i klyftor. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Vänd potatisen i pressad vitlök, hackad rosmarin, salt och peppar och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ugnen i cirka 20 minuter.
- Ta ut potatisen och smula över gorgonzolan. Ställ tillbaka i ugnen tillsammans med fläskfilén, höj värmen till 225° och stek i ugnen tills potatisarna är mjuka.
- Ansa savojkålen, blanchera dem i 2 minuter och servera allt tillsammans på ett fat.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
Annons