Vietnamesisk Bánh mì med citrongräs och fläskfilé
04 feb, 2021
AvRedaktionen ELLE
Marinerad fläskfilé, krispiga baguetter, picklade morötter, chilimajo och ett lass koriander! Gör Vietnams populäraste rätt hemma redan ikväll!
Annons
Banh mi med citrongräs och fläskfilé
Den vietnamesiska mackan är en äkta läckerbit med god fyllning.
4 portioner
Du behöver:
2 cm färsk ingefära
3 msk japansk soja
3 msk farinsocker
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
1 stjälk citrongräs
500 g fläskfilé
1 msk kokosolja, till stekning
Picklade morötter:
4 morötter
1 knippe rädisor
1 dl risvinäger
½ dl vatten
2 msk socker
1 msk salt
Chilimajo:
2 dl fin majonnäs
1 tsk srirachasås
Till servering:
4 små frysta baguetter
1 gurka
1 knippe färsk koriander
2 lime
Gör så här:
Skala och hacka ingefäran fint. Blanda soja, farin, fisksås och ingefära i en skål. Skala och hacka vitlöken fint. Ta bort yttersta höljet på citrongräset och hacka resten fint. Rör ner citrongräs och vitlök i marinaden.
- Putsa fläskfilén fri från senor och fett och skär i tunna skivor. Vänd ner köttet i marinaden och låt stå och dra i minst 1 timme eller över natt. Skala morötterna, ansa rädisorna och riv på grova sidan av ett rivjärn. Blanda risvinäger, vatten, socker och salt i en skål tills sockret och saltet lösts upp. Vänd ner morot och rädisor och låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natt.
- Stek det marinerade köttet i kokosolja på hög värme i 4–5 minuter. Rör ihop majonnäs och srirachasås. Värm ugnen till 200° och värm de frysta baguetterna så de blir gyllene och spröda. Skär gurkan i tunna stavar.
- Ställ fram bröd, kött, picklade grönsaker, chilimajo och gurka på bordet. Ställ också fram skålar med koriander och lime skuren i kvartar så att alla kan fylla sina mackor.
Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons