Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Här öppnar Baileys en pop-up i sommar

31 maj, 2017
AvThowe Wagner Larsson
Tillsammans med det stockholmsbaserade kaffebryggeriet It's Cold Brew öppnar Baileys ett kaffebryggeri under namnet Co-Lab på Morfar Ginko på Södermalm i Stockholm. Vi har fått 4 drinkrecept med bland annat kallbryggt kaffe och Baileys som du kan testa hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Baileys är med sin smak av kaffe, smörkola och mjölkchoklad en klassisk likör, särskilt i kombination med kaffe. Under en kort period slår Baileys upp dörrarna för en ny form av kaffebryggeri i Stockholm, ett så kallat Cold Brew. Cold Brew, kallbryggt kaffe, har under en lång tid varit en stor trend i USA och trots att vi svenskar tillhör ett av världens mest kaffedrickande folk är trenden relativt okänd i Sverige.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Mellan den 31 maj och 4 juni på Morfar Ginko i Stockholm kan man gå Brew It Yourself-kurser men också bara komma förbi och dricka den goda blandningen av iskall Baileyskaffe. Läs mer om kurserna på Colabs hemsida.

Vill du hellre göra en Cold Brew Baileys hemma? Här är 4 recept att testa!

1. Baileys After Beach

Du behöver:

4 cl Baileys (5,3 g alkohol)

3 cl Cold Brew

3 cl karamellsockerlag*

Fudge

Havssalt

Krossad mjölkchoklad

Annons

Gör så här:

1. Skaka Baileys, Cold Brew och karamellsockerlag med mycket is i en shaker.

2. Sila av i ett fruset glas och servera med små bitar av fudge, havssalt och krossad mjölkchoklad.

*Karamellsockerlag

2 1/2 dl socker 1/2 dl honung 1 dl vatten

3 dl vatten

2 tsk havssalt

Blanda socker, honung och första mängden vatten i en kastrull och låt koka tills det karamelliseras och får en mörk gyllenbrun ton. Tillsätt då andra mängden vatten i omgångar och koka upp och tillsätt salt, låt sedan sockerlagen svalna och kyl helt. Förvara kallt.

2. Cold Brew Baileys Latte

Du behöver:

4 cl Baileys Iced Coffee Latte (1,3 g alkohol)

4 cl Cold Brew

1 cl tonkasockerlag*

Färska körsbär

Annons

Gör så här:

1. Frys Cold Brew i iskuber. Fyll ett glas med krossad is och blanda upp med Cold Brewkuberna.

2. Tillsätt Cold Brew, tonkasockerlag och sist Baileys Iced Coffee latte.

3. Toppa med riven tonkaböna och färska körsbär.

Tonkasockerlag*

2 dl vatten

2 dl socker

1/2 tonkaböna

Hacka tonkabönan grovt och koka upp med socker och vatten, låt kallna och sila sedan av tonkabönan. Tokaböna kan ersättas med tex bittermandel, kanel eller kardemumma.

3. Cold Zest

Du behöver:

3 cl Baileys (4 g alkohol)

3 cl Cold Brew

2 cl citrussockerlag

Krossad is

Hel kardemumma

Gör så här:

1. Fyll upp ett glas med krossad is, tillsätt Cold Brew, Baileys och citrussockerlag och toppa med nystött kardemumma.

Annons

2. Garnera med apelsinskal.

*Citrussockerlag:

2 dl socker

2 dl vatten

2 st citrongräs

Zest ifrån 1 apelsin

Banka citrongräset och skär i mindre bitar, riv skalet av apelsinen, koka upp tillsammans med socker med vatten och låt dra i kyl tills den är helt kall. Sila av och förvara kallt.

4. Tropical Cold Brew

Du behöver:

2 cl Baileys (2,7 g alkohol)

6 cl mangojuice

6 cl kokosvatten

2 cl Cold Brew

1 cl neutral sockerlag*

Stora isbitar

Gör så här:

1. Skaka samtliga ingredienser med mycket is i en shaker.

2. Häll i ett glas med stora isbitar.

3. Garnera med färsk kokos och hallon.

* Sockerlag

2 dl socker

2 dl vatten

Koka upp och låt kallna helt. Förvaras i kylen.

Foto: Susanne Blåvarg

Annons