Här öppnar Baileys en pop-up i sommar
Baileys är med sin smak av kaffe, smörkola och mjölkchoklad en klassisk likör, särskilt i kombination med kaffe. Under en kort period slår Baileys upp dörrarna för en ny form av kaffebryggeri i Stockholm, ett så kallat Cold Brew. Cold Brew, kallbryggt kaffe, har under en lång tid varit en stor trend i USA och trots att vi svenskar tillhör ett av världens mest kaffedrickande folk är trenden relativt okänd i Sverige.
Mellan den 31 maj och 4 juni på Morfar Ginko i Stockholm kan man gå Brew It Yourself-kurser men också bara komma förbi och dricka den goda blandningen av iskall Baileyskaffe. Läs mer om kurserna på Colabs hemsida.
Vill du hellre göra en Cold Brew Baileys hemma? Här är 4 recept att testa!
1. Baileys After Beach
Du behöver:
4 cl Baileys (5,3 g alkohol)
3 cl Cold Brew
3 cl karamellsockerlag*
Fudge
Havssalt
Krossad mjölkchoklad
Gör så här:
1. Skaka Baileys, Cold Brew och karamellsockerlag med mycket is i en shaker.
2. Sila av i ett fruset glas och servera med små bitar av fudge, havssalt och krossad mjölkchoklad.
*Karamellsockerlag
2 1/2 dl socker 1/2 dl honung 1 dl vatten
3 dl vatten
2 tsk havssalt
Blanda socker, honung och första mängden vatten i en kastrull och låt koka tills det karamelliseras och får en mörk gyllenbrun ton. Tillsätt då andra mängden vatten i omgångar och koka upp och tillsätt salt, låt sedan sockerlagen svalna och kyl helt. Förvara kallt.
2. Cold Brew Baileys Latte
Du behöver:
4 cl Baileys Iced Coffee Latte (1,3 g alkohol)
4 cl Cold Brew
1 cl tonkasockerlag*
Färska körsbär
Gör så här:
1. Frys Cold Brew i iskuber. Fyll ett glas med krossad is och blanda upp med Cold Brewkuberna.
2. Tillsätt Cold Brew, tonkasockerlag och sist Baileys Iced Coffee latte.
3. Toppa med riven tonkaböna och färska körsbär.
Tonkasockerlag*
2 dl vatten
2 dl socker
1/2 tonkaböna
Hacka tonkabönan grovt och koka upp med socker och vatten, låt kallna och sila sedan av tonkabönan. Tokaböna kan ersättas med tex bittermandel, kanel eller kardemumma.
3. Cold Zest
Du behöver:
3 cl Baileys (4 g alkohol)
3 cl Cold Brew
2 cl citrussockerlag
Krossad is
Hel kardemumma
Gör så här:
1. Fyll upp ett glas med krossad is, tillsätt Cold Brew, Baileys och citrussockerlag och toppa med nystött kardemumma.
2. Garnera med apelsinskal.
*Citrussockerlag:
2 dl socker
2 dl vatten
2 st citrongräs
Zest ifrån 1 apelsin
Banka citrongräset och skär i mindre bitar, riv skalet av apelsinen, koka upp tillsammans med socker med vatten och låt dra i kyl tills den är helt kall. Sila av och förvara kallt.
4. Tropical Cold Brew
Du behöver:
2 cl Baileys (2,7 g alkohol)
6 cl mangojuice
6 cl kokosvatten
2 cl Cold Brew
1 cl neutral sockerlag*
Stora isbitar
Gör så här:
1. Skaka samtliga ingredienser med mycket is i en shaker.
2. Häll i ett glas med stora isbitar.
3. Garnera med färsk kokos och hallon.
* Sockerlag
2 dl socker
2 dl vatten
Koka upp och låt kallna helt. Förvaras i kylen.
Foto: Susanne Blåvarg