Baka pepparkakshus – steg för steg
1 hus
Pepparkaksdeg:
200 g smör
3 dl socker
1 1/2 dl mörk sirap
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 msk malen kardemumma
10 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
Garnering:
4 dl florsocker
2 ½ msk äggvita
Ett par droppar ättiksprit
Godis
Montering:
2 dl socker
Gör så här:
1. Så gör du degen
Lägg smör, socker och sirap i en kastrull. Värm tills allt har smält. Tillsätt grädde och kryddor och rör om. Ta från värmen och ställ åt sidan att svalna till rumstemperatur. Blanda vetemjöl och bikarbonat och tillsätt det i smeten. Rör snabbt samman till en något kladdig men slät deg.
Förpacka den väl i plastfolie och förvara kylskåpskallt i minst 1 dygn innan den bakas ut.
Rita och klipp ut mallar till husets alla delar i tunn kartong. Sätt ugnen på 175°. Ta fram den kalla degen och tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl om den känns för vek. Kavla ut degen på bakplåtspapper eller mjölat bakbord och skär degen enligt mallarna, två delar av varje.
2. Grädda och dekorera
Grädda delarna i mitten av ugnen cirka 10–12 minuter. Låt svalna på galler. Sikta florsockret till kristyren och tillsätt äggvita och ättiksprit. Rör samman till en slät massa. Fyll en spritspåse med kristyren. Dekorera delarna med kristyr och godis.
3. Smält sockret
Smält sockret i en torr stekpanna tills det smälter och är gyllene. Rör inte om. Doppa sidorna på en långsida och en gavel och lägg ihop. Var försiktig eftersom sockret är brännande hett.
4. Montera huset
Fortsätt montera huset genom att doppa den andra gaveln och långsidan i socker och montera.
5. Sista monteringen
Doppa taken i sockret och lägg dem på huset. Håll gärna fast en liten stund så allt hinner stelna och fastna.
6. Dekorera huset
Fortsätt dekorera huset lite till, dölj sockerlimmet med kristyr. Låt huset stå ett par timmar för att vila innan det förflyttas, det tar en stund för kristyren att torka.
Av: Cecilie Svensson
Foto: Stine Christiansen
LÄS MER: