Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg
Småkakor med ätbara blommor
Använd ätliga blommor eller örter från trädgården för att dekorera dina hembakade kakor.
Ca 30 stycken
Du behöver:
1 vaniljstång
50 g (ca ½ dl) socker
250 g mjukt smör
130 g (ca 2 ½ dl) florsocker
500 g (ca 8 ¼ dl) vetemjöl
Dekoration:
1 msk marängpulver
2 tsk vatten
1 näve ätliga blommor, t ex lavendel, rosor, kålrot eller örter
100 g (drygt 1 dl) socker
Steg 1
Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda vaniljfrön med socker i en skål. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Sikta i vetemjöl och samla ihop degen. Dela degen i två och kyl den i cirka en timme. Ta ut degen ur kylen och kavla ut varje del tunt mellan två bitar bakplåtspapper.
Steg 2
Sätt ugnen på 190°. Stansa ut degen med kakformar. Grädda kakorna i ugnen på plåtar med bakplåtspapper i cirka10 minuter, tills de är gyllene. Låt dem svalna på en bakduk.
Steg 3
Garnering: Blanda maräng-pulver med vatten i en skål, och vispa med elvisp tills det löst sig. Pensla kakorna med blandningen.
Steg 4
Lägg försiktigt en blomma eller ett blad på varje kaka. Om blomman har en liten förhöjning där bak där blomstjälken suttit kan man göra ett litet hål i kakdegen med bakänden på en pensel och placera blommans fäste däri för att få blomman helt platt mot degen. Pensla igen med marängblandningen ovanpå blomman.
Steg 5
Lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker och pressa ner dem lite.
Steg 6
Lyft upp, borsta bort överflödigt socker med en torr borste så att du kan se blomman tydligt. Låt torka, sedan är kakorna redo att servera.
Recept och foto: Skovdal Nordic