Baka surpuppsrutor till halloween
18 okt, 2013
AvRedaktionen
Dags för Halloweenfest? Eller ett läskigt spökigt födelsedagskalas? Baka mosterlika surpuppor – och ät upp dem! Surpupporna kan bli så stora som du själv vill.
Annons
6-12 bitar
Tid: 1 timme och 15 minuter
Du behöver:
Sockerkaka i långpanna:
6 ägg
4,5 dl strösocker
150 g smör (smält)
3 dl mjölk
7,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smör och ströbröd till långpannan
Marängtopping:
1 1/2 dl socker
4 äggvitor
Dekoration:
Vit, röd och rosafärgad sockerpasta eller marsipan
1 ruta blockchoklad
Godiskulor
Gör så här:
- Sockerkaka i långpanna: Sätt ugnen på 175°C och smörj en långpanna (cirka 30x40 cm) med smör och strö lite ströbröd över för att kakan inte ska fastna. Vispa ägg och strösocker pösigt i en stor bunke tills smeten blir ljus och fluffig. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt blandningen svalna något.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Sikta sedan ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen. Rör försiktigt tills allt är väl blandat.
- Häll i smör- och mjölkblandningen och rör ihop tills du får en jämn smet. Häll smeten i den förberedda långpannan och jämna till ytan med en slickepott. Sätt in kakan i mitten av ugnen och grädda i cirka 25–30 minuter. Kakan är klar när en provsticka kommer ut torr.
- Ställ in kakan i frysen när den svalnat, den blir stabilare inför garneringen om den är halvfryst. Medan kakan är i frysen gör du monstermunnarna med vit, röd och rosafärgad sockerpasta.
- Kavla ut varje färgdeg för sig mellan plast (jag brukar klippa upp den styvaste fryspåsen jag har och lägga ett ark under och ett över). Klipp ut den vita sockerpastan i 2 cm breda remsor med en sicksack-sax eller skär monstertänder med en liten kniv. Lägg ut dem på den färgade sockerpastan. Tryck ut munnar med lagom stora kakstansar. Lägg de färdiga munnarna på ett fat och täck dem allteftersom med plastfilm – sockerpasta torkar snabbt. Stoppa in fatet i en plastpåse när alla munnar är gjorda.
- Marängtoppingdax! Sätt ugnen på 175°. Blanda äggvitorna och sockret i en stor gryta av rostfritt stål. Vispa äggvitor och socker på hög hastighet. Smeten ska vara styv. Häll 2/3 av smeten mitt på kakan och bred ut den, inte alltför jämt, över hela ytan.
- Vispa smeten som är kvar i grytan ännu styvare. Ta en tesked och lägg en klick på kakan. Lägg skedens undersida mot klicken och dra upp en topp. Marängen ska nu följa med av sig själv. Om den inte gör det, eller om toppen inte är styv, får du vispa marängsmeten ännu lite till. När topparna uppför sig som de ska, klickar du ut hela smeten på samma sätt och gör toppar över hela kakan.
- Grädda marängkakan längst ner i ugnen i 7 minuter i 175°, dra sedan ner värmen till 100° och grädda i 7 minuter till. Stäng av ugnen, ta ut kakan och sätt in en muffinsform med den lilla rutan blockchoklad. Den smälter på ett par minuter av värmen som är kvar i ugnen. När marängen svalnat lyfter du ut hela kakan ut formen och skär rutorna så stora som du vill. Lägg ut ögonen, dutta på smält choklad (med baksidan av en ätpinne exempelvis) och placera monstermunnarna.
Recepten kommer från boken ”Millas kalastårtor” (Nordstedts) där du även kan hitta fler tips på mumsiga sötsaker inför Halloween!
Annons