Drömtårta med chokladfrosting och röda bär
10–12 bitar
Tid: 55 minuter
Ingredienser:
smör (till formen)
200 g mörk choklad (i småbitar)
6 ekologiska ägg
220 g strösocker (drygt 2 1/2 dl)
75 g vetemjöl (1 1/4 dl och siktat)
4 msk kakao (siktat)
4 msk Kirsch körsbärslikör (valfritt)
Fyllning:
200 g mascarpone
1 1/2 dl vispad grädde
1 vaniljstång, fröna
50 g mjölkchoklad (finhackad)
400 g inlagda körsbär (avrunna)
400 g färska körsbär (urkärnade)
100 g färska hallon
100 g färska björnbär
100 g färska blåbär
100 g röda vinbär
Frosting:
350 g mörk choklad (hackad)
2 1/2 dl vispgrädde
1 skvätt mjölk
1 msk Kirsch körsbärslikör (valfritt)
florsocker, till pudring
smör till formarna
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°, smöra och lägg bakplåtspapper i två bakformar med löstagbar botten och 20 cm i diameter. Smält 200 g mörk choklad över vattenbad. Vispa äggen pösiga och vita. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills det tjocknar. Vänd ner mjöl och kakao i äggvispet, häll i den smälta chokladen och blanda väl. Häll upp i bakformarna och grädda i ca 20–25 min, testa med provsticka.
Ta ut dem ur ugnen och låt svalna något innan du tar dem ur formen och låter svalna helt på galler. Ringla sedan över körsbärslikör på varje kaka och låt den sjunka in.
Rör samman mascarponen och den vispade grädden, tillsätt vaniljfrön och hackad mjölkchoklad, vänd runt. Lägg upp en avsvalnad kaka på ett tårtfat. Klicka på grädden, men lämna utrymme på kanterna, så att inte all grädde rinner över när du lägger på den andra kakan. Lägg på hälften av alla bär och placera den andra kakan ovanpå.
Lägg den hackade chokladen till frostingen i en skål. Hetta upp grädden i en annan kastrull tills den nästan kokar, låt svalna en aning och häll över chokladen. Låt stå i cirka 5 minuter och rör sedan om tills du får en slät chokladkräm. Om den skulle spricka kan du försöka mixa ihop den igen med en stavmixer. Tillsätt mjölken och ev körsbärslikör och ringla över kakan. Strö över resterande bär och sikta över florsocker.
Recept och foto: Katie Quinn Davies