Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Drömtårta med chokladfrosting och röda bär

13 nov, 2013
AvRedaktionen
Drömtårta med chokladfrosting och röda bär.
Du kan förbereda tårtbottnarna dagen innan och låta körsbärslikören verkligen ge smak. Men är du inte förtjust i likör går det bra att göra kakan utan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10–12 bitar

Tid: 55 minuter

Ingredienser:

smör (till formen)

200 g mörk choklad (i småbitar)

6 ekologiska ägg

220 g strösocker (drygt 2 1/2 dl)

75 g vetemjöl (1 1/4 dl och siktat)

4 msk kakao (siktat)

4 msk Kirsch körsbärslikör (valfritt)

Fyllning:

200 g mascarpone

1 1/2 dl vispad grädde

1 vaniljstång, fröna

50 g mjölkchoklad (finhackad)

400 g inlagda körsbär (avrunna)

400 g färska körsbär (urkärnade)

100 g färska hallon

100 g färska björnbär

100 g färska blåbär

100 g röda vinbär

Frosting:

350 g mörk choklad (hackad)

2 1/2 dl vispgrädde

1 skvätt mjölk

1 msk Kirsch körsbärslikör (valfritt)

florsocker, till pudring

smör till formarna

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°, smöra och lägg bakplåts­papper i två bakformar med löstagbar botten och 20 cm i diameter. Smält 200 g mörk choklad över vattenbad. Vispa äggen pösiga och vita. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills det tjocknar. Vänd ner mjöl och kakao i äggvispet, häll i den smälta chokladen och blanda väl. Häll upp i bakformarna och grädda i ca 20–25 min, testa med provsticka.

Annons

Ta ut dem ur ugnen och låt svalna något innan du tar dem ur formen och låter svalna helt på galler. Ringla sedan över körsbärslikör på varje kaka och låt den sjunka in.

Rör samman mascarponen och den vispade grädden, tillsätt vaniljfrön och hackad mjölkchoklad, vänd runt. Lägg upp en avsvalnad kaka på ett tårtfat. Klicka på grädden, men lämna utrymme på kanterna, så att inte all grädde rinner över när du lägger på den andra kakan. Lägg på hälften av alla bär och placera den andra kakan ovanpå.

Lägg den hackade chokladen till frostingen i en skål. Hetta upp grädden i en annan kastrull tills den nästan kokar, låt svalna en aning och häll över chokladen. Låt stå i cirka 5 minuter och rör sedan om tills du får en slät chokladkräm. Om den skulle spricka kan du försöka mixa ihop den igen med en stavmixer. Tillsätt mjölken och ev körsbärslikör och ringla över kakan. Strö över resterande bär och sikta över florsocker.

Drömtårta med chokladfrosting och röda bär.
Drömtårta med chokladfrosting och röda bär.

Recept och foto: Katie Quinn Davies

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons