Bakad cheesecake med biscotti och kanelstekta äpplen
4 portioner
Botten:
200 g biscotti eller cantucciniskorpor
80 g smör + lite till formen
Fyllning:
100 g biscotti eller cantucciniskorpor
1 ekologisk citron
450 g ricotta
2 dl vispgrädde
¾ dl (80 g) strösocker
2 ägg
Topping:
2 äpplen
1 msk smör
1 msk honung eller lönnsirap
1 tsk kanel
Till servering:
125 g blåbär
Så här gör du:
1. Smöra kanten på en springform, 20 cm i diameter, med lite mjukt smör och klä botten med bakplåtspapper.
2. Krossa biscottin fint eller kör i en blender.
3. Smält smöret och rör ihop med biscottikrosset.
4. Tryck ut massan i springformen. Använd gärna baksidan av en matsked. Låt formen stå kallt i ett par timmar.
5. Värm ugnen till 160°.
6. Krossa biscottin till ostkrämen grovt.
7. Riv citronskalet fint och pressa ner 2 msk av citronsaften i en bunke.
8. Tillsätt ricotta, grädde, citronskal och socker och blanda till en smet.
9. Vispa ner äggen, ett i taget.
10. Vänd ner hälften av de grovt krossade skorporna.
11. Häll smeten över kakbotten i formen. Bred ut ostkrämen med en slickepott. Strö återstoden av biscottin runt kanten.
12. Grädda kakan i ugnen i 50–60 minuter, tills den är ljusbrun men lite geléaktig i mitten.
13. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan och låt kakan stå i eftervärme och svalna.
14. Sätt sedan kakan på kylning i 6–8 timmar.
15. Skär äpplen i klyftor, stek dem försiktigt i smör tills mjuka.
16. Ringla över honung och låt koka in.
17. Strö över kanel och rör om.
18. Ta försiktigt ut kakan ur formen.
19. Toppa med kaneläpplen och blåbär före servering.
Av: Julie Hey, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth
LÄS MER:
Underbart krämig äppel- och kanelcheesecake med saltkolapannacotta