Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bakad laxsida med citron och grön sås

30 apr, 2019
AvRedaktionen
Bakad laxsida med citron och grön sås.
Bakad laxsida med citron är den ultimata bjudrätten. Festligt, gott och himla enkelt. Servera med potatis, sallad och en god sås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Receptet är ett utdrag från boken Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet (The Book Affair).

Ebba Kleberg von Sydow berättar mer om receptet:

– Detta är den ultimata bjudrätten. Festligt, gott och himla enkelt. Tillbehören varieras efter säsong och vad du har hemma. På våren och sommaren väljer vi färskpotatis med mycket dill, sockerärtor och gröna fina ärtor eller sparris. På hösten och vintern blir det ugnsrostad potatis, eller blandade rotsaker i ugn som tillbehör. Såsen vi bjuder på är ett utmärkt recept.

Antal portioner beror på laxsidans storlek. Köp gärna mer lax än vad som behövs, så har du till en god lunch dagen efter.

Bakad laxsida:

1 laxsida (beräkna ca 200 g per person)

1 citron

ca 1/2 dl vitt vin om du har hemma

flingsalt och svartpeppar

1 msk sesamfrön (kan uteslutas)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxsidan på en plåt med bakplåtspapper, eller i en smord ugnsfast form. Skinnet ska vara nedåt.

Annons

Skär citronen i tunna skivor. Lägg ut dem på fisken. Om du har, häll på en skvätt vitt vin på fisken. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Här strödde vi på lite sesamfrön också.

Laxsidan behöver bakas i cirka 30 minuter mitt i ugnen, tiden beror givetvis på storleken och tjockleken. Om du har en kökstermometer använder du den för att enklast kolla om fisken är klar. Innertemperaturen ska vara 55–56 grader. Annars petar du försiktigt där fisken är som tjockast och ser efter om den verkar klar.

Helens sköna gröna sås

Skippa ”köpesåsen” i fiskaffären, den här blir ännu godare. Supergott till laxen, dessutom vackert med det gröna till den rosa fisken. Vi gör alltid lite för mycket för att det ska bli över till lunchen nästa dag. Men skålen är oftast tom när middagen är över.

6–8 portioner

Ingredienser:

2 dl grovhackade färska örter (dill, basilika, timjan, gräslök, ruccola, välj efter smak eller vad du har i krukorna hemma!)

Annons

2 msk vatten

1 msk vitvinsvinäger

3 dl grekisk yoghurt

1 tsk dijonsenap

1 tsk honung

1 tsk rivet citronskal

flingsalt och peppar

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en vacker grön sås. Har du ingen mixer? Hacka då örterna fint och rör ihop alla ingredienser i en skål, det blir lika gott. Låt gärna såsen stå i kylskåpet i några timmar, så mognar smakerna härligt.

Fler recept från systrarna von Sydow hittar du här >>

Recept: Ebba Kleberg von Sydow, Amy von Sydow & Helen von Sydow
Foto: Lista Höök

Bakad laxsida med citron och grön sås.
Bakad laxsida med citron och grön sås.
Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet.
Systrarna von Sydow : Maten, livet och samtalen runt köksbordet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons