Bakad ricotta med olivsalsa
6 portioner
Ostkaka:
12 svarta och gröna oliver
50 g riven parmesan
500 g ricotta
4 ägg
1 msk vetemjöl
salt och svartpeppar
Salsa:
12 svarta och gröna oliver
4 tomater
1 rödlök
1 kruka färsk basilika
Så här hör du:
Värm ugnen till 200°.
Låt oliverna rinna av. Kärna ur dem och lägg i en blender eller minihackare.
Tillsätt riven parmesan, ricotta, ägg och mjöl. Mixa snabbt ihop. Smaka av med salt och peppar.
Klä en avlång brödform, ca 26 cm, med bakplåtspapper och fyll den med ricottaröran.
Baka i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 175° och baka vidare i 30 minuter.
Låt svalna helt och låt stå kallt fram till servering.
Kärna ur och hacka oliverna.
Hacka tomaterna och finhacka rödlöken.
Hacka basilikabladen men spar några till garnering.
Blanda oliver, tomater, rödlök och basilika till en salsa.
Skiva ostkakan och servera med olivsalsa.
Av: Julie Hey, Timm Vladimir
Foto: Skovdal Nordic, Stine Christianssen, Betina Hastoft
LÄS MER:
Ravioli med svartkål och getost