Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör
För bara någon vecka sedan smygöppnade nya gourmetrestaurangen Köket på Falkenberg Strandbad. En matstudio som med all säkerhet kommer bli en ny matdestination för alla som vill ha en unik smakupplevelse.
Isländska kocken Knútur Kristjánsson, som tidigare har arbetat på bland annat Oaxen i Stockholm och Fäviken i Åre, står vid kastrullerna och bakom konceptet. I studion med plats för 24 personer vill han bjuda på en unik upplevelse och social fine dining.
Knútur flyttade till Sverige 2007 för att utvecklas och inspireras av det skandinaviska köket. Hans vilja att alltid prestera på topp, med hjärtat i det närproducerade, har nu tagit honom till Falkenberg och skapandet av Köket.
Här bjuder Knútur på en god förrätt från Kökets meny:
Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör
4 portioner
Du behöver:
1 st rotselleri
100 g grovsalt
100 g bovete
100 g vatten
100 g rostade hasselnötter
2 st ägg
30 g champagne vinäger
3 g salt
400 g ljummet skirat smör
Gör så här:
Blanda vatten, bovete och salt. Klä rotsellerin med degen och baka i ugnen på 200°c i två timmar. Skala av rotsellerin och där efter grilla den rakt på kolen till en svart yta. Dela rotsellerin på mitten och med en sked gräv ut 4 st portioner. Mixa 50 g av hasselnötterna i matberedare till en slät flytande konsistens. Riv resterande hasselnötter på ett rivjärn till snöliknande pulver. Vispa ägg, salt och vinäger till fluffigt skum över låg värme. Mata ner smöret i tunn stråle under vispning. Smaka av med salt.