Långbakad skinka med lönnsirapsgriljering
8–10 personer
40 minuter (+ 4 timmar och 20 minuter i ugn)
Du behöver:
3–4 kg julskinka med ben och svål
1 msk svartpepparkorn
2 lökar (tunt skivade)
20–30 kryddnejlikor
Lönnsirapsgriljering:
2 msk dijonsenap
2 msk söt senap
2 stjärnanis
4 msk lönnsirap
2 tsk mald kryddpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 160°. Skölj skinkan under rinnande kallt vatten och torka av den. Skär ett kryss i svålen där skinkan är som tjockast och stick in en termometer. Se till att den inte ligger nära benet. Lägg lök och pepparkorn i botten på en stor ugnsfast form. Häll i vatten så det blir 2 cm högt. Sätt skinkan på stekgaller i formen och täck sedan över hela formen tajt med två lager folie. Ugnsbaka i 4 timmar eller tills innertemperaturen visar minst 70°.
Blanda alla ingredienser till griljeringen i en kastrull och värm försiktigt. Tillsätt lite vatten om den verkar för tjock. Koka upp och låt svalna.
Ta ut skinkan, ta bort folien och höj värmen till 200°. Ta försiktigt bort svålen (den feta huden), som fortfarande är ganska varm, och torka den noga. Putsa fettet till ett jämnt och tunt lager. Skär i rutmönster och toppa med en kryddnejlika i mitten på varje kvadrat. Pensla skinkan med griljeringen och ställ in den i ugnen igen i ytterligare 15–20 minuter eller tills den blivit gyllene (pensla på mer griljering när halva tiden gått om du vill). Håll ett öga på den så att den inte blir för mörk. Låt svalna i 30 minuter innan du skär upp den.
Av: Janine Ratcliffe
Foto: Myles New