Bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger
12 feb, 2021
AvRedaktionen ELLE
Tomatsoppa är gott och enkelt med smak och färg man blir glad av. Det fina med tomatsoppan är att passar lika bra som förrätt som till varmrätt.
Annons
Bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger
Ugnsbakade grönsaker får extra intensiv och söt smak, som avspeglar sig i soppan. Toppa med krispiga krutonger, crème fraiche och färsk timjan.
4 portioner som förrätt
Du behöver:
400 g tomater
1 paprika
1 rödlök
½ vitlöksklyfta
½ näve färsk timjan
1 msk olivolja
½ tsk torkade chiliflagor
1 msk strösocker
½ burk krossade tomater
2 ½ dl grönsaksbuljong
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar
Krutonger:
1/2 ciabattabröd
1 ½ msk olivolja
1 tsk flingsalt
Till servering:
4 msk crème fraiche
1 näve färsk timjan
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Skär tomaterna i klyftor. Skär paprikan i stora bitar. Skala rödlöken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftan och dela den.
- Fördela alla grönsaker på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Lägg timjanstjälkarna ovanpå, droppa olja över, krydda med chili och socker och baka av i ugnen i 40 minuter.
- Ta ut från ugnen. Ta bort timjan och häll ner grönsakerna i en gryta. Tillsätt tomatkross och buljong och ge allt ett uppkok. Låt småkoka i 5 minuter. Mixa till en jämn soppa med stavmixer direkt i grytan. Tillsätt grädde och balsamvinäger, värm upp och smaka av med salt och peppar.
- Skär brödet till krutongerna i stora tärningar. Stek tärningarna gyllene och spröda i olja i en stekpanna. Krydda med salt. Servera soppan med spröda krutonger och en klick crème fraiche. Garnera med timjan.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Lyxig svampsoppa med grädde och vin
Annons