Bakat äpple med mjölkglass, stekt rågbröd och kolasås
6 personer
Tid: 1 1/2 timme + 1 dygn i frys
Ingredienser:
6 äpplen, gärna svenska Ingrid Marie
1 dl smulat danskt rågbröd
2 msk smör
Mjölkglass:
1 vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
1 3/4 dl mjölk
2 kanelstänger
1 dl rårörsocker
15 g mjölkpulver/torrmjölk
4 dl grädde
Kolasås:
1 1/4 dl grädde
30 g smör
1 dl råsocker
1 vaniljstång
Gör så här:
Mjölkglass: Skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med mjölk, rårörsocker och kanelstänger. Koka upp och ta av kastrullen från värmen, rör i mjölkpulvret och grädden. Kyl i ett vattenbad med is och ställ sedan kallt i en timma eller upp till ett dygn. Kör smeten i glassmaskin till en krämig glass. Frys gärna i ca 30 minuter innan servering. Har du inte glassmaskin kan du ställa glassen i frysen, ta ut och röra om då och då tills du får en krämig glass.
Kolasås: Skrapa ur vaniljstången och lägg den tillsammans med fröna i en kastrull, tillsätt smör, grädde och råsocker och koka i cirka 10–15 minuter till en kolasås. Sätt ugnen på 120°. Pricka äpplena så att inte spricker i ugnen. Lägg dem på en plåt och grädda dem i 1 timme tills de är mjuka.
Stek brödsmulorna knapriga i smör. Om du vill få dem lite extra knapriga kan du lägga in de stekta smulorna i ugnen tillsammans med äpplena de sista 10 minuterna. Lägg de steka rågsmulorna i botten av djupa tallrikar, placera äpplena ovanpå tillsammans med en kula glass och ringla den varma kolasåsen över.
Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien