Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bakat äpple med mjölkglass, stekt rågbröd och kolasås

10 nov, 2014
AvRebecca Wictor
Underbart god dessert med bakat äpple, glass och kolasås. Om du har något dagsgammalt bröd hemma, använd det – de flesta brödsorter fungerar utmärkt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat äpple med mjölkglass, stekt rågbröd och kolasås.
Bakat äpple med mjölkglass, stekt rågbröd och kolasås.

6 personer

Tid: 1 1/2 timme + 1 dygn i frys

 Ingredienser:

6 äpplen, gärna svenska Ingrid Marie

1 dl smulat danskt rågbröd

2 msk smör

Mjölkglass:

1 vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)

1 3/4 dl mjölk

2 kanelstänger

1 dl rårörsocker

15 g mjölkpulver/torrmjölk

4 dl grädde

Kolasås:

1 1/4 dl grädde

30 g smör

1 dl råsocker

1 vaniljstång

Gör så här:

Mjölkglass: Skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med mjölk, rårörsocker och kanelstänger. Koka upp och ta av kastrullen från värmen, rör i mjölkpulvret och grädden. Kyl i ett vattenbad med is och ställ sedan kallt i en timma eller upp till ett dygn. Kör smeten i glassmaskin till en krämig glass. Frys gärna i ca 30 minuter innan servering. Har du inte glassmaskin kan du ställa glassen i frysen, ta ut och röra om då och då tills du får en krämig glass.

Annons

Kolasås: Skrapa ur vaniljstången och lägg den tillsammans med fröna i en kastrull, tillsätt smör, grädde och råsocker och koka i cirka 10–15 minuter till en kolasås. Sätt ugnen på 120°. Pricka äpplena så att inte spricker i ugnen. Lägg dem på en plåt och grädda dem i 1 timme tills de är mjuka.

Stek brödsmulorna knapriga i smör. Om du vill få dem lite extra knapriga kan du lägga in de stekta smulorna i ugnen tillsammans med äpplena de sista 10 minuterna. Lägg de steka rågsmulorna i botten av djupa tallrikar, placera äpplena ovanpå tillsammans med en kula glass och ringla den varma kolasåsen över.

Av: Caroline Dafgård
Foto: Christina Sundien

Annons