Baked Alaska med mangoglass och pistaschbotten
17 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Baked Alaska är glass och maräng på en pistachbotten. Extra lyxigt blir det när du bränner av marängen direkt på bordet.
Annons
Baked Alaska med mangoglass och pistaschbotten
Se till att göra botten i god tid så du kan lägga på glassen utan att den smälter.
6 portioner
Du behöver:
1 liter mangoglass
Pistaschbotten:
50 g skalade osaltade pistaschnötter
50 g mandel
50 g (ca 1 dl) florsocker
50 g (ca 1 1/2) äggvita
2 msk florsocker
1 krm salt
Maräng:
2 ½ äggvitor
125 g (ca 1 ½ dl) socker
Gör så här:
- Värm ugnen till 180° och lägg bakplåtspapper i en springform, 18 cm i diameter. Mixa pistaschnötter, mandlar och florsocker till ett fint mjöl i en matberedare. Vispa äggvitorna med florsocker till en fluffig maräng i en skål med elvisp. Vänd försiktigt ner nötmjölet tillsammans med marängen och saltet och bred ut smeten i formen. Grädda i ugnen i 12 minuter tills den är genomgräddad. Låt svalna och sedan vila i kylen, gärna till nästa dag.
- Låt glassen tina något, skopa upp den i en rundad halvmåneformad silikonform för att forma den till en kupol och frys in glassen igen i formen.
- Maräng: Vispa äggvitorna styva i en skål med en elvisp och tillsätt socker lite i taget tills marängen är tjock och blank.
- Lägg upp pistaschbotten på ett fat. Ta ut glassen ur silikonformen och lägg den ovanpå pistaschbotten.
- Fördela marängen jämnt över glassen så att den blir helt täckt. Bränn av marängen med en liten gasolbrännare tills ytan blir gyllene och spröd. Servera direkt.
Recept: Camille Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons