Bananbrulée med chokladgranola
19 dec, 2019
AvRedaktionen
En söt efterrätt full av smak! Denna bananbrulée med chokladgranola är farligt god. Garnera med kokossocker eller fint rörsocker.
Annons
6 personer
Bananbrulée:
2 stora, mogna bananer
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 äggulor
1 dl strösocker
½ vaniljstång, fröna
Chokladgranola:
3 dl havregryn
½ dl kokosmjöl
½ dl neutral rapsolja
½ dl farinsocker
1 msk vatten
1 msk kakao
1 dl kakaonibs
Garnering:
Kokossocker eller fint rörsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 125°.
- Mosa bananerna med en gaffel till ett mjukt mos.
- Värm grädde och mjölk till kokpunkten.
- Vispa äggulorna med socker och vaniljfrön i en skål.
- Tillsätt bananmos och den varma mjölkblandningen och rör till en jämn kräm.
- Fördela blandningen i 6 små brûléeformar och placera dem på en ugnsplåt med höga kanter.
- Slå kokande vatten i ugnsplåten så att det täcker ¾ av formarna.
- Baka ca 45 minuter i ugnen.
- Låt svalna och täck brûléerna med plastfolie när de kallnat helt.
- Låt stå i kylskåp några timmar eller över natt.
- Värm ugnen till 175°.
- Fördela havregryn och kokosmjöl på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Värm upp olja, farin och vatten i en liten kastrull.
- Rör ner kakao och slå den varma blandningen i en tunn stråle över havregryn och kokos.
- Blanda väl och rosta i ugnen i ca 20 minuter.
- Vänd runt blandningen ett par gånger.
- Låt svalna och blanda sedan i kakaonibs.
Vid servering:
- Strö socker över bananbrûléerna och smält sockret med en gasolbrännare eller under grillen i ugnen.
- Låt stelna och svalna något, strö granola över och servera.
Av: Katri Schröder
Foto: Kirsi-Marja Savola
LÄS MER:
Annons