Banankaka med hasselnötter och mörk choklad
14 apr, 2023
AvLouisa Lorang
Avsluta årets alla bufféer med banankaka deluxe – den är täckt med mörk choklad och hasselnötter.
Annons
Banankaka med hasselnötter och mörk choklad
Avsluta buffén med en söt och mustig banankaka.
6 portioner
Annons
Du behöver:
5 väl mogna bananer
½ vaniljstång
150 g smör, mjukt
2 ½ dl strösocker
4 ägg
175 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad
50 g hasselnötter
Smör till formen
Topping:
20 g hasselnötter
100 g mörk choklad
1 msk smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skala bananerna och mosa dem med gaffel på en tallrik. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa smör, socker och frön med elvisp i en bunke tills ljust och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vänd ihop äggsmeten med bananerna. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och sikta ner i smeten. Hacka choklad och nötter och rör ner i smeten.
- Smörj en springform, 22–24 cm i diameter, och häll ner smeten. Grädda kakan i ugnen i 40–50 minuter. Täck med aluminiumfolie om den börjar bli mörk. Låt svalna i formen på ett galler.
- Topping: Hacka nötterna fint. Hacka chokladen grovt och smält den över vattenbad. Rör ner smöret. Bred ut chokladen över den svalnade kakan. Strö ut nötterna längs kakans kant och låt toppingen sätta sig innan du serverar kakan.
Foto: Rikke Westesen
Annons