Banh xeo med hoisinstekt aubergine, papaya och limedressing
31 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Banh xeo är en vietnamesisk pannkaka som fylls med godsaker som hoisinstekt aubergine och papaya som toppas med en frisk limedressing.
Annons
Banh xeo med hoisinstekt aubergine, papaya och limedressing
Banh xeo är vietnamesiska pannkakor med rismjöl.
4 portioner
Du behöver:
250 g (ca 3 dl) rismjöl
2 msk vetemjöl
2 tsk gurkmeja
Salt och färskmalen svartpeppar
1 burk kokosmjölk
2–3 dl vatten
Olja, till stekning
Fyllning:
500 g aubergine
Olja, till stekning
1 ½ dl hoisinsås
1 dl vatten
½ gurka
1 paprika
1 papaya
2 morötter
Limedressing:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 färsk röd chili
2 lime
2 msk fisksås
1 msk socker
3 msk vatten
Till servering:
1 näve groddar
1 näve färsk mynta och koriander
Gör så här:
- Rör ihop rismjöl, vetemjöl, gurkmeja, salt, peppar och kokosmjölk. Tillsätt vatten tills du får en tunn pannkakssmet. Låt svälla lite i kylskåpet.
- Skär aubergine i skivor. Stek skivorna i olja i en stekpanna så de får färg. Häll över hoisinsås och vatten, sänk värmen och låt puttra tills såsen kokat in något och auberginen är genomkokt.
- Strimla gurka och paprika. Skala papayan och skär i skivor. Skala och strimla morötterna.
- Skala lök och vitlök och finhacka. Kärna ur chilin och finhacka. Pressa saften från limen och rör ner tillsammans med fisksås, socker, vatten, lök, vitlök och chili i en skål.
- Rör om pannkakssmeten och stek tunna pannkakor i olja, ca 1 ½ minut på varje sida. Servera pannkakorna med alla tillbehör, limedressing och färska örter.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons