Bartendern tipsar: 3 goda drinkar till nyår
Jonathan Possman är barchef på TAKO och Vassa Eggen i Stockholm och han förknippar nyår med smoking och James Bond. Därför var drinken Vesper ett solklart val när han skulle tipsa oss om sina bästa nyårsdrinkar.
– Jag tänker så här: nyår, smoking, James Bond – Vesper. Alltså drinken som Ian Fleming skriver om i böckerna om agent 007. Det är typ som en Dry Martini, men den ska inte ha några oliver – för så står det i böckerna, säger han.
Här tipsar Jonathan om 3 goda drinkar till nyårsfesten.
1. Vesper
Du behöver:
3 cl gin
2 cl vodka
1 cl Lillet Blanc
citron
rörglas
barsked/lång sked
iskuber
Gör så här:
Häll allt i ett rörglas med is, rör om med en barsked/lång sked. Server i ett kylt cocktailglas och dekorera med en citronzest.
2. Gin, Me & Yu
– Gin, Me & Yu är en av våra mest beställda drinkar på TAKO. Det går verkligen inte att misslyckas med smakerna när man gör den här, säger Jonathan Possman som själv har tagit fram receptet till drinken.
Du behöver:
3 cl gin
2 cl umeshu
5 cl färskpressad yuzu (citrusfrukt som finns i välsorterade asiatiska butiker)
2 cl honungsockerlag
Honungsockerlag till Gin, Me & Yu
0.5 dl vatten
2 dl honung
Koka upp, ställ av och låt svalna.
Gör så här:
Tillsätt alla ingredienser i en shaker, i med is, skaka och servera i ett kylt Coupetteglas och dekorera med en citronzest.
– Det här är en riktig kickstarter som fördrink på nyår, och den ser också rätt ”bossy” ut. Det är lätt att föreställa sig folk i gala-kläder som står med den här i handen.
3. Hanzo
– Hanzo är en av mina personliga favoriter. Den representerar lite av det vi gör på TAKO, med andra ord har den en tydlig asiatisk touch. Den är uppfriskande, frisk, fräsch, snygg och har en häftig smak av wasabi, säger Jonathan Possman.
Du behöver:
3 cl citrongräsinfuserad vodka
2 cl limoncello
3 cl färskpressad citronjuice
2 cl wasabisockerlag
äggvitan från 1 ägg
1 shaker
1 sil
Citrongräsinfuserad vodka till Hanzo
70 cl vodka
2 strån citrongräs
Banka stråna för att få fram aromen, lägg ner en vodka och förslut, låt det dra i ca två dagar.
Wasabisocker till Hanzo
ca 2,5 dl vatten
ca 2,5 dl socker
Koka upp och tillsätt två matskedar wasabi, rör om.
Gör så här:
Tillsätt alla ingredienser i en shaker och skaka. Öppna shakern och tillsätt is, skaka igen. Sila ner i ett kylt sourglas. Servera med ett limezest.