Basilikakyckling med citron och fänkål
4 personer
Huvudrätt
Tid: ca 40–50 minuter
Detta skulle lika gärna kunna vara Jamie Oliver. Så rent, så enkelt, så smakrikt, så… genialiskt…
1 hel stor kyckling (ca 1,5 kg), styckad i portionsbitar eller 4 stora bröstbitar (à 200 g) av god kyckling
1 citron
1 stor knippa basilika, gärna av en grövre typ med mycket smak
2 vitlöksklyftor
olivolja (till form och stekning)
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
3–4 medelstora fänkål
Till servering:
färsk bladspenat, minimozzarella och cocktailtomater
Sätt ugnen på 200°. Tvätta och riv det yttersta gula på citronen. Hacka basilikan och vitlöken. Blanda detta med citronraspet och en rejäl skvätt olivolja, så det blir en röra. Smaksätt röran med 1 tsk salt och 1 tsk peppar.
Lyft på skinnet på kycklingen och peta in så mycket du kan av röran. Gnugga in resten i och runt kycklingbitarna.
Smörj en ugnsfast form med olja. Skär fänkålen i klyftor och bottna formen med dem. Lägg kycklingen ovanpå fänkålen och fördela det sista av kryddröran över.
Droppa generöst med olivolja över alltsammans. Ugnsstek i ca 20 minuter, beroende på hur stora dina kycklingbitar är. Kontrollera att köttet är genomstekt.
Servera gärna med en sallad på minimozza-rella, cocktailtomater och färsk bladspenat. Salta och peppra och droppa olivolja över.