Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Basilikakyckling med citron och fänkål

15 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Huvudrätt

Tid: ca 40–50 minuter

Detta skulle lika gärna kunna vara Jamie Oliver. Så rent, så enkelt, så smakrikt, så… genialiskt…

1 hel stor kyckling (ca 1,5 kg), styckad i portionsbitar eller 4 stora bröstbitar (à 200 g) av god kyckling

1 citron

1 stor knippa basilika, gärna av en grövre typ med mycket smak

2 vitlöksklyftor

olivolja (till form och stekning)

1 tsk salt

1 tsk nymalen svartpeppar

3–4 medelstora fänkål

Till servering:

färsk bladspenat, minimozzarella och cocktailtomater

Sätt ugnen på 200°. Tvätta och riv det yttersta gula på citronen. Hacka basilikan och vitlöken. Blanda detta med citronraspet och en rejäl skvätt olivolja, så det blir en röra. Smaksätt röran med 1 tsk salt och 1 tsk peppar.

Annons

Lyft på skinnet på kycklingen och peta in så mycket du kan av röran. Gnugga in resten i och runt kycklingbitarna.

Smörj en ugnsfast form med olja. Skär fänkålen i klyftor och bottna formen med dem. Lägg kycklingen ovanpå fänkålen och fördela det sista av kryddröran över.

Droppa generöst med olivolja över alltsammans. Ugnsstek i ca 20 minuter, beroende på hur stora dina kycklingbitar är. Kontrollera att köttet är genomstekt.

Servera gärna med en sallad på minimozza-rella, cocktailtomater och färsk bladspenat. Salta och peppra och droppa olivolja över.

Annons