Höstens bästa tv-serie-mat
Palsternacks-fritters
2–4 portioner
Persiljerötter är ett alternativ, liksom panko om du inte får tag på snabbpolenta.
Du behöver:
6–8 palsternackor
olivolja till pensling
salt och svartpeppar
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl snabbpolenta
olivolja till stekning
Yoghurtdipp
Du behöver:
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
3 cornichoner
200 g grekisk yoghurt, 10 %
1 msk kapris
1 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
1–2 msk hackade kryddörter, gärna persilja, dragon och körvel
salt och svartpeppar
Till servering:
kryddörter
olivolja
Gör så här:
Värm ugnen till 200°.
- Skala och halvera palsternackorna på längden. Skär de största i kvartar. Pensla med olja och fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i ca 30 minuter, tills al dente.
- Blanda dippsåsen: Skala och hacka löken fint. Pressa vitlöken och hacka cornichonerna. Rör ner allt i yoghurten, tillsätt kapris, dijon, citronsaft och fint hackade kryddörter. Smaka av med salt och peppar.
- Vispa upp ägget i en tallrik. Häll upp mjöl i en annan och snabbpolenta i en tredje. Vänd palsternackorna först i mjöl och sedan i ägg. Vänd sist runt dem i polenta och stek sedan spröda och gyllene i olja i en stekpanna.
- Droppa lite olivolja över dippen och strö kryddörter över.
- Servera palsternackorna ljumma till dippsåsen.
FRASIGA FYLLDA PIADINAS
2–4 portioner
Italienska flatbröd är lika goda kalla men kan också värmas upp på galler i ugnen.
Du behöver:
4 piadinas, wraps eller turkiska flatbröd
Fyllning:
400 g potatis
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
100 g färsk babyspenat
300 g marinerade, avrunna kronärtskockor
olivolja
150 g riven ost, gärna mozzarella eller cheddar
150 g rökt skinka i skivor
Gör så här:
- Värm ugnen till 210°. Skala potatisen och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Stek i lite olja på medelvärme tills den mjuknar. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisen åt sidan på en tallrik. Stek spenaten mjuk och glansig.
- Låt kronärtskockorna rinna av och skär dem i skivor. Fördela skivorna på två flatbröd. Strö hälften av osten över och fördela potatis, spenat och skinka ovanpå.
- Strö resten av osten över och täck med ett flatbröd. Tryck ihop och grädda bröden i ugnen 6–8 minuter tills osten smält.
- Dela varje brödkaka i 6 bitar och servera bitarna ljumma.
TOMATSOPPA MED KIKÄRTER OCH SPRÖD CHORIZO
2 portioner
Fyllig tomatsoppa som blir klar på 30 minuter.
Du behöver:
1 färsk röd chili
1 stor röd paprika
olivolja till stekning
1 tsk farinsocker
1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
5 dl kycklingbuljong
salt och svartpeppar
Topping:
100 g färsk chorizo
1 förpackning kokta kikärter, ca 380 g
Till servering:
yoghurt eller crème fraiche
1 handfull färsk dill
grovt bröd
Gör så här:
- Skär chili och paprika i mindre bitar. Stek i olja i en kastrull i 4–5 minuter. Tillsätt farinsocker, tomatkross och buljong och småkoka i ca 20 minuter.
- Mixa soppan krämig i en blender eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Skär chorizon i tärningar och rosta dem spröda i en het stekpanna. Slå av spadet från kikärterna och låt dem steka med ett par minuter.
- Servera soppan i djupa skålar, toppa med chorizo, kikärter, crème fraiche och dill och gärna ett gott bröd till.
Nachos med mexikansk färs, chili och guacamole
4 portioner
Plockvänligt och laddat med läckra smaker.
Du behöver:
1 rödlök
1 röd paprika
500 g nötfärs eller vegetarisk färs
olja, till stekning
25 g mörk choklad
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk stark chilisås
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning kokta svarta bönor
salt och svartpeppar
guacamole
2 mogna avokado
1 lime, saften
salt och svartpeppar
Till servering:
1 påse tortillachips
1 färsk grön chili, hackad
250 g blandade, hackade tomater
100 g riven cheddarost
1 handfull färsk koriander, hackad
yoghurt eller crème fraiche
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Hacka rödlöken och tärna paprikan. Stek färsen med rödlök och paprika några minuter i lite olja.
- Hacka chokladen grovt och blanda ner i stekpannan med koriander, spiskummin, chilisås och tomatkross.
- Låt småkoka i 5 minuter.
- Sila vattnet från bönorna och häll ner dem i pannan. Låt allt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
- Fördela tortillachipsen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Värm i ugnen i 5 minuter. Skiva chilin. Strö hälften av osten över de varma chipsen, fördela dem på ett fat och lägg den stekta färsen över.
- Strö resterande ost, hackad chili, hackade tomater och koriander över och servera med yoghurt och guacamole i skålar bredvid.
Läs mer: