Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Höstens bästa tv-serie-mat

11 nov, 2020
AvRedaktionen ELLE
Sugen på att sträckkolla serier? Men vad ska du se? Och – framför allt – äta till? Här är våra bästa recept för smakfull streaming i soffan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Palsternacks-fritters

Recept palsternack-fritters ELLE
Foto: Stine Christiansen

2–4 portioner

Persiljerötter är ett alternativ, liksom panko om du inte får tag på snabbpolenta.

Du behöver:

6–8 palsternackor

olivolja till pensling

salt och svartpeppar

1 ägg

2 dl vetemjöl

2 dl snabbpolenta

olivolja till stekning

Yoghurtdipp

Du behöver:

1 schalottenlök

1 klyfta vitlök

3 cornichoner

200 g grekisk yoghurt, 10 %

1 msk kapris

1 tsk dijonsenap

1 msk citronsaft

1–2 msk hackade kryddörter, gärna persilja, dragon och körvel

salt och svartpeppar

Annons

Till servering:

kryddörter

olivolja

Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

  1. Skala och halvera palsternackorna på längden. Skär de största i kvartar. Pensla med olja och fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  2. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i ca 30 minuter, tills al dente.
  3. Blanda dippsåsen: Skala och hacka löken fint. Pressa vitlöken och hacka cornichonerna. Rör ner allt i yoghurten, tillsätt kapris, dijon, citronsaft och fint hackade kryddörter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vispa upp ägget i en tallrik. Häll upp mjöl i en annan och snabbpolenta i en tredje. Vänd palsternackorna först i mjöl och sedan i ägg. Vänd sist runt dem i polenta och stek sedan spröda och gyllene i olja i en stekpanna.
  5. Droppa lite olivolja över dippen och strö kryddörter över.
  6. Servera palsternackorna ljumma till dippsåsen.

FRASIGA FYLLDA PIADINAS

Quesadillas
Foto: Stine Christiansen

2–4 portioner

Italienska flatbröd är lika goda kalla men kan också värmas upp på galler i ugnen.

Du behöver:

4 piadinas, wraps eller turkiska flatbröd

Fyllning:

400 g potatis

olivolja till stekning

salt och svartpeppar

100 g färsk babyspenat

300 g marinerade, avrunna kronärtskockor

olivolja

150 g riven ost, gärna mozzarella eller cheddar

150 g rökt skinka i skivor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 210°. Skala potatisen och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Stek i lite olja på medelvärme tills den mjuknar. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisen åt sidan på en tallrik. Stek spenaten mjuk och glansig.
  2. Låt kronärtskockorna rinna av och skär dem i skivor. Fördela skivorna på två flatbröd. Strö hälften av osten över och fördela potatis, spenat och skinka ovanpå.
  3. Strö resten av osten över och täck med ett flatbröd. Tryck ihop och grädda bröden i ugnen 6–8 minuter tills osten smält.
  4. Dela varje brödkaka i 6 bitar och servera bitarna ljumma.

TOMATSOPPA MED KIKÄRTER OCH SPRÖD CHORIZO

Tomatsoppa med kikärter och spröd chorizo
Foto: Stine Christiansen

2 portioner

Annons

Fyllig tomatsoppa som blir klar på 30 minuter.

Du behöver:

1 färsk röd chili

1 stor röd paprika

olivolja till stekning

1 tsk farinsocker

1 förpackning krossade tomater, ca 400 g

5 dl kycklingbuljong

salt och svartpeppar

Topping:

100 g färsk chorizo

1 förpackning kokta kikärter, ca 380 g

Till servering:

yoghurt eller crème fraiche

1 handfull färsk dill

grovt bröd

Gör så här:

  1. Skär chili och paprika i mindre bitar. Stek i olja i en kastrull i 4–5 minuter. Tillsätt farinsocker, tomatkross och buljong och småkoka i ca 20 minuter.
  2. Mixa soppan krämig i en blender eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär chorizon i tärningar och rosta dem spröda i en het stekpanna. Slå av spadet från kikärterna och låt dem steka med ett par minuter.
  4. Servera soppan i djupa skålar, toppa med chorizo, kikärter, crème fraiche och dill och gärna ett gott bröd till.

Nachos med mexikansk färs, chili och guacamole

Nachos med mexikansk färs
Foto: Stine Christiansen

4 portioner

Plockvänligt och laddat med läckra smaker.

Annons

Du behöver:

1 rödlök

1 röd paprika

500 g nötfärs eller vegetarisk färs

olja, till stekning

25 g mörk choklad

1 tsk malen koriander

1 tsk spiskummin

1 tsk stark chilisås

1 förpackning krossade tomater

1 förpackning kokta svarta bönor

salt och svartpeppar

guacamole

2 mogna avokado

1 lime, saften

salt och svartpeppar

Till servering:

1 påse tortillachips

1 färsk grön chili, hackad

250 g blandade, hackade tomater

100 g riven cheddarost

1 handfull färsk koriander, hackad

yoghurt eller crème fraiche

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Hacka rödlöken och tärna paprikan. Stek färsen med rödlök och paprika några minuter i lite olja.
  2. Hacka chokladen grovt och blanda ner i stekpannan med koriander, spiskummin, chilisås och tomatkross.
  3. Låt småkoka i 5 minuter.
  4. Sila vattnet från bönorna och häll ner dem i pannan. Låt allt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela tortillachipsen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Värm i ugnen i 5 minuter. Skiva chilin. Strö hälften av osten över de varma chipsen, fördela dem på ett fat och lägg den stekta färsen över.
  6. Strö resterande ost, hackad chili, hackade tomater och koriander över och servera med yoghurt och guacamole i skålar bredvid.
4 serier du inte får missa på Netflix - i novemberBrand logo
4 serier du inte får missa på Netflix - i november

Läs mer:

6 goda recept inspirerade av TV-serier

10 bra matprogram på Netflix

5 nyttiga alternativ till höstens binge-watchingBrand logo
5 nyttiga alternativ till höstens binge-watching
Annons