Så slår du en klassisk bearnaisesås
01 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Det råder ingen tvekan om att bearnaisesås är svenskarnas favoritsås. Vi har den till kött, pommes och till och med till pizzan. Klart du ska kunna slå din egen bea!
Annons
Bearnaisesås
Skär sig bearnaisesåsen under tillagning har den blivit för varm. Försök då att reda den med en istärning eller vispa upp 2 äggulor och 1 msk vatten över vattenbad och vispa ner den skurna såsen och resterande smör i den nya basen.
4 portioner
Annons
Du behöver:
2 schalottenlökar
4 msk vitvinsvinäger
1 msk torkad dragon
2 msk vatten
200 g smör
4 äggulor
1 knippe färsk dragon ev citronsaft
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Hacka löken fint och lägg ner i en liten kastrull. Tillsätt vinäger och torkad dragon och låt koka upp. Låt sedan vätskan koka ner. Tillsätt vatten och stäng av värmen.
- Smält smör i en annan kastrull och häll över det klara smöret i en liten såskanna. Kasta det grumliga smöret.
- Sila lök- och dragonvätskan ner i en värmetålig skål och ställ den över kokande vattenbad. Skålens botten får inte röra vid det kokande vattnet.
- Vispa ner äggulorna i vätskan. Vispa kraftigt så det skummar. Äggulorna får inte koka eller koagulera. Vispa hela tiden, tills såsen får majonnäsliknande konsistens.
- Droppa långsamt ner det smälta smöret under konstant vispning. Vispa tills såsen samlar ihop sig.
- Smaka av med hackad färsk dragon, lite citronsaft, salt och peppar. Servera till en god biff och grönsallad.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft
Annons