Beef Wellington med krossad potatis och madeirasås
6 personer
Oxfilé:
1 oxfilé
salt
färskmald svartpeppar
1 msk provence-kryddblandning
2 msk olja, till stekning
Svampfyllning:
250 g champinjoner
1 schalottenlök
25 g smör
1 timjankvist
1 dl vitt vin
Smördegstäcke:
500 g fryst smördeg
12 skivor parmaskinka
1 äggula, till pensling
Madeirasås:
1 schalottenlök
1 timjankvist
25 g smör, till stekning
2 dl madeira
5 dl kalv- eller oxbuljong
salt
färskmald svartpeppar
Krossad potatis:
1 kg mjölig potatis
2 msk olivolja
1 msk provence-kryddblandning
salt
färskmald svartpeppar
Till servering:
grönkålschips
Gör så här:
Pensla oxfilén med olja, krydda med salt, peppar och provence-kryddblandning. Bryn den i stekpanna på alla sidor. Ställ i kylen 11/2 timme.
Rensa och ansa svampen, hacka fint. Skala och finhacka lök. Stek löken i smör tills den mjuknat men inte fått färg, tillsätt champinjonerna och hackad timjan. Häll över vitt vin och stek tills vätskan kokat in.
Rulla ut smördegen. Lägg parmaskivor ovanpå. Bred ut svampfyllningen på parman. Pensla kanterna på smördegen med vispad äggula. Packa in köttet stramt i degen och försegla ändarna under köttet. Rispa försiktigt ett mönster på toppen. Pensla med vispad äggula och ställ i kylen 30 minuter. Stek i ugnen på 200° i 30 minuter.
Skrubba potatisen och koka i saltat vatten. Låt rinna av och lägg potatisen i en ugnsfast form. Krossa varje potatis lätt med gaffel. Ringla över olja och krydda med provence-kryddor samt salt och peppar. Grädda i ugnen på 200° i 6–8 minuter.
Skala och finhacka löken till såsen. Stek lök och timjan i smör tills löken är genomskinlig men inte fått färg. Tillsätt madeira och koka ner tills hälften återstår. Tillsätt buljong och koka ner igen tills hälften återstår. Smaka av med salt och peppar och lyft ur timjankvisten. Servera rätten med grönkålschips.
Recept: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft