Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Belgiska våfflor med glass och kolasås

15 mar, 2017
AvRedaktionen
Belgiska våfflor med glass och kolasås.
Belgiska våfflor görs traditionellt med jäst, men det går bra med bakpulversmet också. Gräddas alltid i ett belgiskt våffeljärn dock!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

8 våfflor, 8 personer

Du behöver:

75 g smör

1 ½ dl mjölk

1 dl vatten

10 g jäst

1 ägg

2 krm salt

½ dl strösocker

4 dl vetemjöl

Till servering:

1–1½ l vaniljglass

1½ dl färska eller frysta lingon

1 dl kolasås

1 msk florsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut jästen med degvätskan. Separera äggula och äggvita och vispa ner äggulan i vätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör till en slät smet. Vispa äggvitan hårt och vänd ner den försiktigt i smeten. Låt smeten jäsa 30 minuter och grädda sedan i ett smort belgiskt våffeljärn. Smörj järnet lite mellan varje gräddning. Lägg våfflorna i frysen i minst en timme. Ta ut våfflorna och glass ur frysen och lägg en tjock skiva glass på varje våffla och lägg en våffla över glassen. Skär ut fyrkanter och ställ tillbaka i frysen fram tills servering. Ställ bitarna i torn vid servering och toppa med lingon, kolasås och florsocker.

Belgiska våfflor med glass och kolasås.
Belgiska våfflor med glass och kolasås.

Recept & styling: Camilla Pérez
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons