Belgiska våfflor med glass och kolasås
8 våfflor, 8 personer
Du behöver:
75 g smör
1 ½ dl mjölk
1 dl vatten
10 g jäst
1 ägg
2 krm salt
½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
Till servering:
1–1½ l vaniljglass
1½ dl färska eller frysta lingon
1 dl kolasås
1 msk florsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut jästen med degvätskan. Separera äggula och äggvita och vispa ner äggulan i vätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör till en slät smet. Vispa äggvitan hårt och vänd ner den försiktigt i smeten. Låt smeten jäsa 30 minuter och grädda sedan i ett smort belgiskt våffeljärn. Smörj järnet lite mellan varje gräddning. Lägg våfflorna i frysen i minst en timme. Ta ut våfflorna och glass ur frysen och lägg en tjock skiva glass på varje våffla och lägg en våffla över glassen. Skär ut fyrkanter och ställ tillbaka i frysen fram tills servering. Ställ bitarna i torn vid servering och toppa med lingon, kolasås och florsocker.
Recept & styling: Camilla Pérez
Foto: Lina Eidenberg Adamo