Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

6 billiga och snabba maträtter

07 jan, 2019
AvRedaktionen
Mat behöver varken vara dyr eller krånglig. Här bjuder några svenska kockar och matprofiler på sina smartaste budgettips och bästa recept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Nudlar (ramen eller udon)

Udonnudlar med biff och ägg. Foto: Shutterstock
Udonnudlar med biff och ägg. Foto: Shutterstock

Av: Linnea Johansson, festfixare, New York

Japanernas svar på pytt i panna – supergott, lätt och billigt.

Du behöver:

1 portion äggnudlar

2 msk grönsaksfond

2 msk köttfond

3 skivor rökt bog

1 ägg

2 msk soja

grönsaker du har hemma i kylskåpet; salladslök, champinjoner, vitlök, paprika, rivna morötter.

2 msk olja till stekning

Gör så här:

Koka nudlarna 3/4 av tiden som står på paketet, spola under kallt vatten. Värm fonden med 2 1/2 dl vatten, tillsätt sojan och låt koka upp. Hacka och stek grönsakerna. Häll i nudlarna i den kokande fonden, knäck i ägget och stäng av värmen. Häll försiktigt över nudlarna och fondblandningen i en skål, tillsätt de stekta grönsakerna och den rökta bogen. Färdigt att servera.

2. Frittata

Frittata. Foto: Shutterstock
Frittata. Foto: Shutterstock

Av: Alexandra Zazzi, kock och krögare

Om ramen är japanernas svar på pytt i panna så är fritatta italienarnas!

Annons

4 personer

Du behöver:

3 portioner överbliven pasta och sås från till exempel spagetti med carbonara

1 msk smör eller olja till stekning

3 ägg

2–3 msk mjölk

2–3 msk riven ost (använd sista biten ost så sparar du ytterligare några kronor)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Lägg den överblivna spaghettin hopblandad med såsen i botten på en smord stekpanna med ugnsfast handtag. Stek på hög värme några minuter under tiden som du vispar ihop ägg, mjölk, lite salt och peppar. Häll äggen över spagettin och låt stå kvar på plattan 3–4 minuter, strö över osten och ställ sedan in i ugnen ytterligare 10–15 minuter, tills den rest sig något och fått fin färg. Servera med en god sallad och lantbröd.

3. Tomatsås

Tomatsås. Foto: Shutterstock
Tomatsås. Foto: Shutterstock

Av: Niklas Ekstedt, kock och restaurangchef

Det här är en favoritsås som går att variera i oändlighet beroende på vilka grönsaker man har att tillgå.

Annons

4 personer

Du behöver:

6 tomater

2 hela vitlökar

2 paprikor

3 gula lökar

2 chili (går att minska mängden om man vill ha rätten mildare)

1 morot

1 burk passerade tomater

olja

vitvinsvinäger

salt

Gör så här:

Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela även tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form och ringla över olja. Rosta i ugnen på 150–175° i 1–1 1/2 timme tills rotfrukterna är mjuka. Låt svalna något innan skalen plockas av löken och ev stjälkar plockas bort. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med salt och lite vitvinsvinäger. Såsen kan spädas med vatten för att användas som soppbas eller serveras med pasta. Den fungerar även fint ihop med kyckling, kött eller fisk.

4. Pasta cinque

Pasta cinque. Foto: Shutterstock
Pasta cinque. Foto: Shutterstock

Av: Björn Frantzén, kock och restaurangchef

Cinque betyder fem på italienska, vilket syftar på de fem viktigaste ingredienserna i denna rätt.

Annons

4 personer

Du behöver:

1 paket spagetti

2 avokado

2 mozzarella

3 tomater

1 röd chili (helst chiliolja)

1 bit parmesan

några nävar färsk spenat

olivolja

havssalt & nymalen svartpeppar

Gör så här:

Riv parmesan och skär ner alla andra ingredienser i mindre bitar medan pastan kokar. Häll av pastan i durkslag när den är färdig, lägg ner alla andra ingredienser utom parmesanen i pastakastrullen och värm en aning. Tillsätt pastan igen, blanda runt tills mozzarellan börjar smälta, krydda. Lägg upp i tallrikar och toppa med parmesan och lite olivolja. Done! Som Gordon Ramsay skulle sagt.

5. Lasagne

Lasagne. Foto: Shutterstock
Lasagne. Foto: Shutterstock

Av: Linda Sandberg, matstylist och kokboksförfattare

Det är mitt bästa, godaste och billigaste favoritrecept och brukar uppskattas hos både stora och små. Servera gärna med gott rödvin, en fräsch sallad och ett hembakt bröd.

Annons

Du behöver:

2 gula lökar

400 g köttfärs

smör

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

3 tsk basilika, timjan och organo

2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

1 krm svartpeppar

9 lasagneplattor

Ostsås:

7 dl mjölk

1/2 tsk salt

3 msk vetemjöl

3 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Hacka vitlök och lök. Stek mjukt i en stekpanna. Häll i köttfärsen och stek den. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, peppar, oregano, basilika, timjan och buljongtärningen. Låt såsen koka ca 5 minuter. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen koka ca 4 minuter. Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt. Varva sen köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form (jag brukar göra det i en långpanna). Avsluta med sås på toppen. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Klart!

6. Vit böncrème med mynta, citron, olivolja och crostini

Vit böncrème. Foto: Shutterstock
Vit böncrème. Foto: Shutterstock

Av: Mattias Larsson, Fredagskocken

Detta är budgetlyx! En vit bönpuré kostar inte många ören att laga men smakar fantastiskt tillsammans med god olivolja, mynta och krutong. Vill man kan man servera en bit lättstekt lax eller tonfisk till.

Annons

Du behöver:

1 1/2 dl kokta vita bönor

2 msk olivolja (en fruktig intensiv olivolja)

1 msk pressad citronjuice

1 msk matlagningsyoghurt

1 minibaguette eller ciabattaolivolja och flingsalt

4 myntablad

1/2 citron

2 msk olivolja

Gör så här:

Mixa bönorna tillsammans med olivolja, citron och matlagningsyoghurt, tills purén är helt slät och smaka av med salt. Värm ugnen till 250°. Skär 4 supertunna skivor av brödet och lägg det på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Ringla på olivolja och strö över flingsaltet. Ugnsbaka dem i ca 5 minuter till fin färg. Finstrimla myntabladen, finriv det yttersta skalet av citronen och blanda tillsammans med olivoljan.

Servera bönpurén i botten av en djup tallrik. Lägg på crostinin och ringla runt den smaksatta oljan.

Av: Marie-Louise Marc

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons