Biro Brio-ris med friterad scharlottenlök
4 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
400 g basmatiris
7 dl vatten
salt
1 rödlök (skivad)
4 msk olivolja
4 msk slätbladig persilja (finhackad)
4 salladslökar (finhackade)
Friterad scharlottenlök:
matolja (till fritering)
1 bananscharlottenlök eller två små schalottenlökar (finstrimlade)
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
Gör så här:
Hetta upp oljan i en kastrull till 190 grader eller tills en bit bröd blir gyllene på 30 sekunder. Doppa lökstrimlorna i mjöl och sedan mjölk. Låt rinna av och vänd sedan i mjölet igen. Skaka av överflödigt mjöl och fritera gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Skölj riset i vatten tills vattnet blir klart. Häll det i en kastrull tillsammans med vatten och 2 tsk salt. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills riset är klart. Fräs rödlöksskivorna i olja i en stekpanna tills de är mjuka men inte tar färg. Tillsätt det färdigköpta riset och rör ner persilja och salladslök. Smaka av med ev mer salt. Häll upp i skålar och toppa med friterad schalottenlök.
Av: David Rood
Foto: David Munns