Bisque med havskräftor och vit sparris
17 mar, 2020
AvRedaktionen
Lyxig, smakrik och helt oemotståndlig! Bjud på bisque med havskräftor och vit sparris. Garnera med kryddörter.
Annons
4 portioner
Du behöver:
12 kokta havskräftor
2 msk smör
1 morot
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1–2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin eller vermouth
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Ev lite socker
Ev lite konjak
Garnering:
Harsyra eller körvel
Till servering:
8 vita sparrisar
1 ½ msk smör
Gör så här:
- Plocka ut stjärtarna ur kräftskalen.
- Lägg alla skal i en stor gryta.
- Pilla bort den stora tarmen som går längs med kräftstjärtarna.
- Låt kräftstjärtarna stå kallt i kylen.
- Tillsätt smör i grytan och rosta skalen på hög värme i 3 minuter. Rör om då och då.
- Skala moroten och lökarna och skär i grova bitar.
- Lägg ner i grytan och fräs vidare i 3 minuter, under omrörning.
- Tillsätt tomatpuré och paprikapulver.
- Slå på vin och låt det fräsa och ånga av.
- Fyll på med vatten så skalen täcks och låt allt småkoka i 25 minuter.
- Sila över buljongen i en ren kastrull.
- Släng skalen och grönsakerna.
- Låt buljongen koka ner till 3–4 dl kraftig fond.
- Tillsätt grädde och låt koka ihop till en soppa.
- Smaka av med tomatpuré, socker, salt, peppar och eventuellt lite konjak.
- Skala sparrisarna och skär hälften av dem i tjocka skivor.
- Stek sparris och kräftstjärtar hastigt i smör i 1 minut i en riktigt varm stekpanna eller grilla dem snabbt.
- Fördela sparris och kräftstjärtar i 4 djupa tallrikar, garnera med kryddörter.
- Ställ fram tallrikarna på matbordet och slå på den varma bisquen framför gästerna.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Förrättssallad med havskräfta, mango och avokado
Annons