Björnbärsbomb med mousserande björnbärssås
4 personer
Tid: 35 minuter + 4 timmar i kyl
Björnbärspannacotta:
2 dl björnbär
1 msk färskpressad citronsaft
2 1/2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
Maräng:
2 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl strösocker
Mousserande björnbärssås:
1 1/2 dl björnbär
1 1/2 msk strösocker
1/2 vaniljstång, fröna
1 dl mousserande vin
4 toppar färsk mynta, till garnering
Gör så här:
Mixa 2 dl björnbär och citronsaft till en slät puré. Sila eventuellt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde med socker. Krama ur gelatinbladen och vispa i gelatinblad och björnbärspuré. Klä 4 portionsformar med plastfolie eller använd silikonformar. Fördela pannacottan i formarna och täck med plastfolie. Låt stelna i kylen minst 4 timmar.
Vispa upp äggvitor och citronsaft till ett skum och tillsätt sockret lite i taget tills det har blivit en glansig och styv maräng.
Koka upp 1 1/2 dl björnbär med socker och vanilj. Toppa såsen med mousserande vin precis innan servering.
Stjälp upp pannacottan ur portionsformarna och lägg på 4 fat. Bred ut marängen över pannacottorna och bränn av med en bruléebrännare eller ställ dem under grillvärmen i ugnen på 275°, ca 30 sekunder. Servera tillsammans med björnbärssåsen och garnera med myntablad