Björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten
02 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Fragilité är en mjuk, hasselnötig marängbotten som tillsammans med den sötsyrliga björnbärsmoussen för tankarna till sommaren. Den vackra lila färgen är en bonus för ögat!
Annons
Björnbärsmoussekaka med mjölkchoklad och fragilitébotten
En söt, seg botten som perfekt matchar sötsyrlig bärmousse.
8 bitar
Du behöver:
3 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker
100 g hasselnötter
50 g kylskåpskall mandelmassa
50 g mörk choklad
1 knivsudd salt
Mjölkchokladganache:
150 g mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
¾ msk (15 g) glukossirap
1 knivsudd flingsalt
Björnbärsmousse:
3 gelatinblad
200 g björnbär (ev från frysen)
¾ dl (75 g) strösocker
½ tsk äkta vaniljpulver
4 msk färskpressad citronsaft
2 dl vispgrädde
1 dl (100 g) grekisk yoghurt
Garnering:
50 små maränger
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Klä botten på en liten springform, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna styva och tillsätt lite socker i taget. Vispa till en tjock maräng.
- Hacka nötterna till ett fint mjöl, gärna i matberedare med kniv. Riv mandelmassan grovt. Hacka chokladen grovt och vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl, mandelmassa, choklad och salt i marängen.
- Fyll formen med maräng och grädda fragilitébotten i ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt.
- Hacka mjölkchokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och glukossirap till kokpunkten i en liten kastrull. Häll den varma grädden över chokladen i skålen och rör i mitten av skålen med en slickepott tills allt blandats. Smaka av med flingsalt.
- Lossa fragilitébotten från formen och täck sidorna invändigt på formen med kakplast/chokladfolie. Lägg tillbaka botten i formen. Fördela ganachen ovanpå. Låt stå kallt i minst 1 timme.
- Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp björnbär i en kastrull med socker, vaniljpulver och citronsaft. Låt småkoka i 5–10 minuter.
- Mixa bärblandningen med stavmixer, sila och samla upp björnbärssirapen. Vrid vattnet ur gelatinbladen och lös upp bladen i den varma sirapen. Låt svalna till rumstemperatur.
- Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och vänd ihop med grekisk yoghurt i en stor skål. Vänd ner den avsvalnade björnbärssirapen i grädden. Fördela moussen ovanpå kakbotten och låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera med minimaränger innan servering.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons