Björnbärspaj med flätat lock
Björnbärspaj med flätat lock
Med lite fingerfärdighet kan du enkelt baka en fin flätad paj. Servera den gärna med vaniljglass eller crème fraiche.
8 bitar
Du behöver:
Mördeg:
210 g (3 ½ dl) vetemjöl
60 g (1 dl) florsocker
¼ tsk salt
125 g kallt smör
1 äggula
1 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
1 msk strösocker att strö över
Fyllning:
1 vaniljstång
500 g björnbär
80 g (0,9 dl) strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 citron
Steg 1
Mördeg: Nyp ihop mjöl, florsocker och salt med smör i en skål till en grynig konsistens. Tillsätt äggulan och vatten och arbeta ihop till en deg.
Steg 2
Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den ligga i kylen i minst 1 timme. Lägg degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter, skär bort överflödig deg med en vass kniv och ställ formen i kylen.
Steg 3
Samla ihop överflödig deg och kavla ut den igen. Skär degen i 12 remsor, 2–3 cm breda, och 6 remsor som är 1–1 1/2 cm. De 6 smalaste remsorna flätas ihop 3 och 3 så att du har två flätor. Fläta locket genom att lägga banden som visas på bilden. Varannat band lyfts upp och ett band läggs tvärs över. Upprepa processen med de återstående banden tills hela locket är flätat.
Steg 4
Fyllning: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Skölj björnbären och vänd dem med socker, majsstärkelse, rivet citronskal, citronsaft och vaniljfrön i en skål och låt fyllningen stå i kylen i ca 20 minuter.
Steg 5
Sätt ugnen på 190° och fördela bären i pajskalet.
Steg 6
Lägg det flätade locket över fyllningen, tryck fast det runt kanterna och skär bort överflödig deg. Pensla locket med uppvispat ägg och strö över socker. Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter, täck över pajen med aluminiumfolie och baka den i ytterligare 30 minuter. Låt pajen svalna helt innan servering.
Foto: Stine Christiansen