Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Björnbärspaj med flätat lock

07 jul, 2023
AvCecilia Fahlström
AvTore Forsting
Recept på björnbärspaj med flätat lock
Smulpaj i all ära, men en paj med flätat lock imponerar desto mer. Fyll den med björnbär eller andra goda bär och lägg över det vackra locket som gräddas gyllenbrunt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Björnbärspaj med flätat lock

Med lite fingerfärdighet kan du enkelt baka en fin flätad paj. Servera den gärna med vaniljglass eller crème fraiche.

I sex enkla steg gör du en läcker björnbärspaj med flätat lock

8 bitar

Annons

Du behöver:

Mördeg:

210 g (3 ½ dl) vetemjöl
60 g (1 dl) florsocker
¼ tsk salt
125 g kallt smör
1 äggula
1 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
1 msk strösocker att strö över

Fyllning:

1 vaniljstång
500 g björnbär
80 g (0,9 dl) strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 citron

Steg 1

Mördeg: Nyp ihop mjöl, florsocker och salt med smör i en skål till en grynig konsistens. Tillsätt äggulan och vatten och arbeta ihop till en deg.

Steg 1 – gör mördegen till pajen.

Steg 2

Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den ligga i kylen i minst 1 timme. Lägg degen i en pajform med löstagbar kant, 23 cm i diameter, skär bort överflödig deg med en vass kniv och ställ formen i kylen.

Annons
Steg 2 – kavla ut degen och låt den ligga i kylen i minst 1 timme.

Steg 3

Samla ihop överflödig deg och kavla ut den igen. Skär degen i 12 remsor, 2–3 cm breda, och 6 remsor som är 1–1 1/2 cm. De 6 smalaste remsorna flätas ihop 3 och 3 så att du har två flätor. Fläta locket genom att lägga banden som visas på bilden. Varannat band lyfts upp och ett band läggs tvärs över. Upprepa processen med de återstående banden tills hela locket är flätat.

Steg 3 – skär degen i remsor, de smalaste remsorna flätas ihop till locket

Steg 4

Fyllning: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Skölj björnbären och vänd dem med socker, majsstärkelse, rivet citronskal, citronsaft och vaniljfrön i en skål och låt fyllningen stå i kylen i ca 20 minuter.

Annons
Steg 4 – gör iordning fyllningen.

Steg 5

Sätt ugnen på 190° och fördela bären i pajskalet.

Steg 5 – sätt ugnen på 190° och fördela bären i pajskalet

Steg 6

Lägg det flätade locket över fyllningen, tryck fast det runt kanterna och skär bort överflödig deg. Pensla locket med uppvispat ägg och strö över socker. Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter, täck över pajen med alumini­umfolie och baka den i ytterligare 30 minuter. Låt pajen svalna helt innan servering.

Steg 6 – lägg på det flätade locket och grädda pajen i 30 minuter.

Foto: Stine Christiansen

Annons