Björnbärssnittar med citronglasyr och pistaschnötter
19 apr, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Dessa björnbärssnittar med citronglasyr och finhackade pistaschnötter är inte bara goda – de är vackra också!
Annons
Björnbärssnittar med citronglasyr
Sött och vackert!
8 bitar
Du behöver:
200 g björnbär
90 g (1 dl) strösocker
2 msk färskpressad citronsaft
Mördeg:
100 g mjukt smör
60 g (1 dl) florsocker
¼ tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
1 ägg
25 g (½ dl) mandelmjöl
175 g (knappt 3 dl) vetemjöl
Citronglasyr och garnering:
150 g (2 ½ dl) florsocker
4 msk färskpressad citronsaft
Ev lite lila karamellfärg
1 msk osaltade pistaschnötter utan skal
Ev frystorkade blåbär
Gör så här:
- Koka björnbär, socker och citronsaft i en kastrull under omrörning. Låt småkoka i 10 minuter, tills konsistensen liknar marmelad. Ta kastrullen från värmen, häll upp marmeladen på rent glas och låt svalna helt i kylskåpet.
- Mördeg: Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, blanda ordentligt. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och samla ihop degen utan att bearbeta den för mycket. Packa in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 1 timme.
- Värm ugnen till 180°. Dela mördegen i 2 lika stora bitar. Kavla ut bitarna till fyrkanter mellan två lager bakplåtspapper, till ca 12x27 cm. Lägg försiktigt den ena mördegsfyrkanten på en bakpappersklädd ugnsplåt. Fördela björnbärsmarmeladen på mördegen och lägg försiktigt den andra mördegsbiten ovanpå.
- Pricka ovansidan med en gaffel och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
- Rör ihop florsocker, citronsaft och ev lite karamellfärg till en trögflytande glasyr. Bre den jämt över kakan med en degskrapa eller slickepott. Garnera med finhackade pistaschnötter och strö gärna frystorkade blåbär över. Skär kakan i 8 fina små bitar före servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons