Bjud på klassiska semlor
09 jan, 2020
AvRedaktionen
Bjud på en klassisk semla eller två! Denna härligt fluffiga variant är en riktig vinnare. Sikta lite florsocker över vid servering.
Annons
14 semlor
Du behöver:
2 dl standardmjölk
25 g jäst
7 dl (420 g) vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk stött kardemumma
100 g mjukt smör
¾ dl (85 g) strösocker
Smör till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
3 msk (20 g) mandelmjöl
20 g mandlar
1 vaniljstång
1 tsk stött kardemumma
½ dl (30 g) florsocker
½ dl mjölk
½ liter vispgrädde
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
- Värm mjölken fingervarm. Slå sedan upp i en stor bunke.
- Smula ner och lös upp jästen.
- Tillsätt ca 4 ⅓ dl av mjölet genom att röra ner lite i taget.
- Arbeta till en väl sammanhållen deg.
- Låt degen vila under en ren bakduk i 15 minuter.
- Blanda ner resterande ingredienser i degen och arbeta den mjuk och elastisk.
- Dela i 14 bitar och forma dem till små bullar.
- Fördela på en eller två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
- Täck med fuktig ren bakduk och låt jäsa på dragfri plats i 2
timmar.
- Värm ugnen till 210°.
- Smält smöret och pensla på bullarna.
- Grädda i 10 minuter tills bullarna just börjar få lite färg.
- Mät upp mandelmassa och mandelmjöl i en skål.
- Hacka mandlarna grovt och häll ner dem i skålen.
- Skrapa fröna ur en vaniljstång och blanda ner tillsammans med kardemumma och florsocker. Rör ordentligt.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning, tills du är nöjd med konsistensen.
- Mandelmassan ska vara mjuk men inte flytande.
- Vispa grädden mjuk och luftig.
- Skär av ett trekantigt lock på varje bulle och gräv ut ett litet hål. (Är mandelmassan för rinnig kan du blanda ner lite inkråm från bullen så stabiliseras den.)
- Klicka ner mandelmassa i bullarna och lägg en sked grädde ovanpå, spritsa gärna ut grädden om du har spritspåse med tyll.
- Sätt på ”locken” på bullarna och sikta lite florsocker över.
Av: Cecilia Fahlström
Foto: Stine Christiansen
LÄS MER:
Annons