Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bjud på maxad ostbricka med hemmagjorda tillbehör

24 aug, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på maxad ostbricka
En maxad ostbricka passar verkligen vid vilken tillställning som helst! Ladda upp med smakrika ostar, fikonfyllda fullkornskex och andra goda tillbehör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

så får du till den perfekta, Maxade ostbrickan

Goda ostar och hemmagjorda tillbehör!

Bjud på maxad ostbricka

6–8 portioner

Annons

Du behöver:

1 kg olika ostar

Fikonfyllda fullkornskex:

drygt 4 dl (250 g) fullkornsmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk krossade fänkålsfrön
2 msk olivolja
3 msk lönnsirap
1 dl lättfil eller vatten
3 fikon, tunt skivade

Dadel- och mandarinsmör:

100 g dadlar, urkärnade och grovhackade
250 g mjukt smör
1 mandarin, rivet skal och 2 msk saft
Ev flingsalt

Till servering:

Nötter, gärna valnötter, hasselnötter, mandlar
Frukt
Ugnstorkade druvor
Oliver
Chutney eller marmelad
Bröd
Mörk choklad
Honung

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Blanda mjöl, salt och fänkålsfrö i en bunke. Gör ett hål i mitten, häll ner olivolja, lönnsirap och lättfil eller vatten. Blanda till en slät massa.
  2. Slå upp degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den med händerna till en rund boll. Knåda lätt och kavla ut till en stor rektangel, ca 3 mm tjock. Skär fyrkantiga bitar, ca 8x8 cm stora. Placera en skiva fikon på varje bit och tryck till försiktigt. Grädda i ugnen på en mjölad bakplåt, i 20–30 minuter, tills kexen är ljust guldbruna och krispiga.
  3. Blöt upp dadlarna i kokande vatten i 10 min, häll sedan av vattnet. Mixa ingredienserna till dadelsmöret till en slät massa i en matberedare. Smaka eventuellt av med lite salt. Ställ in i kylen fram till servering.
  4. Lägg upp alla delar av ostbrickan på en stor tallrik eller bricka.

Recept: Ajda Mehmet Styling Jessica Lek, Maaike Koorman Foto: Jeroen van der Spek

Annons