Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Blåbärsdröm

25 apr, 2011
AvSuzanne Ribbing
Den nötiga, krispiga botten i denna cheesecake-variant är något extra. God som en dröm. Servera med blåbär och hyvlad vit choklad på toppen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Blåbärsdröm.
Blåbärsdröm.

8–10 personer

Tid: 30 minuter + 2 timmar i kyl

Botten:

1 dl hasselnötskärnor (malda)

100 g smör

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 dl rårörsocker

Fyllning:

2 gelatinblad

3 äggvitor (vispade)

2 dl vispgrädde

3 äggulor

2 dl rårörsocker

300 g cream cheese

250 g blåbär

Topping:

blåbär och vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Mal/finriv nötterna med hjälp av en nötrivare eller matberedare. Smält smöret och blanda samman med havregryn, nötter, mjöl och socker. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten på en springform för att lättare lossa kakan från formen. Tryck ut degen i botten och ett par centimeter upp på kanten. Grädda tills den fått färg i cirka 15 minuter i mitten av ugnen, låt svalna.

Smält gelatinet efter anvisningarna på förpackningen. Ta fram 3 bunkar. Vispa äggvitor i en, grädde i en annan och socker och äggulor i 5 minuter i en tredje.

Lägg i osten och det smälta gelatinet i socker- och äggbunken och vispa i ytterligare några minuter. Rör ner blåbär. Vänd sedan försiktigt samman innehållet i alla tre bunkarna. Bred ut över botten och ställ i kylskåp i minst 2 timmar. Servera med blåbär och hyvlad vit choklad på toppen.

Av: Alexandra Zazzi

Foto: Annica Broman

Annons