Blåbärsdröm
8–10 personer
Tid: 30 minuter + 2 timmar i kyl
Botten:
1 dl hasselnötskärnor (malda)
100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl rårörsocker
Fyllning:
2 gelatinblad
3 äggvitor (vispade)
2 dl vispgrädde
3 äggulor
2 dl rårörsocker
300 g cream cheese
250 g blåbär
Topping:
blåbär och vit choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Mal/finriv nötterna med hjälp av en nötrivare eller matberedare. Smält smöret och blanda samman med havregryn, nötter, mjöl och socker. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten på en springform för att lättare lossa kakan från formen. Tryck ut degen i botten och ett par centimeter upp på kanten. Grädda tills den fått färg i cirka 15 minuter i mitten av ugnen, låt svalna.
Smält gelatinet efter anvisningarna på förpackningen. Ta fram 3 bunkar. Vispa äggvitor i en, grädde i en annan och socker och äggulor i 5 minuter i en tredje.
Lägg i osten och det smälta gelatinet i socker- och äggbunken och vispa i ytterligare några minuter. Rör ner blåbär. Vänd sedan försiktigt samman innehållet i alla tre bunkarna. Bred ut över botten och ställ i kylskåp i minst 2 timmar. Servera med blåbär och hyvlad vit choklad på toppen.
Av: Alexandra Zazzi
Foto: Annica Broman