Blåbärskaka med citronglasyr
8 bitar
Du behöver:
125 g (ca 2 dl) vetemjöl
115 g (ca 1 1/4 dl) rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 citron
2 ägg
115 g rumsvarmt smör
2 msk mjölk
125 g blåbär
Citronglasyr:
1 dl florsocker
4 msk citronsaft
Till servering:
200 g blåbär
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 170° och lägg bakplåtspapper i en form på 20 x 20 cm.
2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål.
3. Finriv citronskal och pressa ur saften (spara den till glasyren).
4. Gör en fördjupning i mjölet och lägg ner citronskal, ägg, smör och mjölk där. Vispa med elvisp i 1–2 minuter tills det är väl blandat.
5. Vänd ner blåbären i smeten.
6. Fördela smeten i bakformen och grädda i ugnen i 25–30 minuter tills den är genombakad, testa med sticka.
7. Ta ut kakan och pricka den med en gaffel.
8. Ringla hälften av citronsaften över kakan. Låt svalna.
9. Rör ihop florsocker och resterande citronsaft till en jämn glasyr, kanske behöver du inte använda all citronsaft.
10. Skär kakan i bitar, ringla över glasyr och dekorera med bär.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Lyxig blåbärscheesecake med lakrits