Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Blåbärsmarinerad lammstek med blåbärschutney

25 apr, 2011
AvRedaktionen
Genom att marinera lammet i blåbär och rosmarin tillför man en känsla av skog och sommar i köttet. Lite hetta från chutneyn gör skapelsen perfekt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Blåbärsmarinerad lammstek.
Blåbärsmarinerad lammstek.

4–6 personer

Tid: 2 timmar + tid att marinera

Du behöver:

1 nätad, urbenad lammstek (1–1,5 kg)

1–2 msk havssalt

2 tsk svartpeppar, grovmalen

1 msk färsk finhackad rosmarin

(eller 1 1/2 tsk torkad)

neutral olja att steka i

Marinad och chutney:

Steg 1

1 rödlök

1 chilifrukt

1 paket frysta blåbär (cirka 200 g)

1 dl vitt vin

2 msk honung

1 stekpåse

Steg 2

1/2 dl rörsocker

2 msk äppelcidervinäger

salt och cayennepeppar efter smak

1 rödlök

Sockerärtssallad:

250 g sockerärter

2 msk rostade sesamfrön

dressing:

1 tsk sesamolja

2 tsk japansk soja

2 msk kallpressad rapsolja

1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:

Förbered köttet 1–2 dagar innan middagen. Klappa in kryddorna i köttet. Ge stekyta runt hela köttbiten i panna med lite olja i botten. Skala och klyfta löken, finhacka chilin. Blanda samman med övriga ingredienser i steg 1 och lägg i en stekpåse tillsammans med köttet att marinera, gärna i 1–2 dygn, vänd på påsen några gånger under tiden.

Annons

När det är dags att äta, strimla sockerärterna fint på längden. Ställ undan i kylskåpet under tiden köttet tillagas. Rör samman ingredienserna till dressingen.

Sätt ugnen på 100°. Häll marinaden i en kastrull, slå in köttet ordentligt i stekpåsen. Lägg i ugnen med en stektermometer i den tjockaste delen av köttet i ca 1–1 1/2 timme tills innertemperaturen är 52–53°. Ta ut, och låt köttet vila i påsen 15 minuter innan du skär i tunna skivor.

Koka under tiden marinaden tillsammans med socker och vinäger i steg 2. Smaka av med salt och cayennepeppar. Skala och klyfta löken och rör i såsen/chutneyn vid servering.

Doppa sockerärterna snabbt (1 minut) i lättsaltat kokande vatten. Rör samman med dressingen och strö över sesamfrön. Servera till det skivade köttet, gärna tillsammans med ugnsbakade potatisklyftor eller ett gott bröd.

Av: Alexandra Zazzi

Foto: Annica Broman

Annons