Blåbärsmarinerad lammstek med blåbärschutney
4–6 personer
Tid: 2 timmar + tid att marinera
Du behöver:
1 nätad, urbenad lammstek (1–1,5 kg)
1–2 msk havssalt
2 tsk svartpeppar, grovmalen
1 msk färsk finhackad rosmarin
(eller 1 1/2 tsk torkad)
neutral olja att steka i
Marinad och chutney:
Steg 1
1 rödlök
1 chilifrukt
1 paket frysta blåbär (cirka 200 g)
1 dl vitt vin
2 msk honung
1 stekpåse
Steg 2
1/2 dl rörsocker
2 msk äppelcidervinäger
salt och cayennepeppar efter smak
1 rödlök
Sockerärtssallad:
250 g sockerärter
2 msk rostade sesamfrön
dressing:
1 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk äppelcidervinäger
Gör så här:
Förbered köttet 1–2 dagar innan middagen. Klappa in kryddorna i köttet. Ge stekyta runt hela köttbiten i panna med lite olja i botten. Skala och klyfta löken, finhacka chilin. Blanda samman med övriga ingredienser i steg 1 och lägg i en stekpåse tillsammans med köttet att marinera, gärna i 1–2 dygn, vänd på påsen några gånger under tiden.
När det är dags att äta, strimla sockerärterna fint på längden. Ställ undan i kylskåpet under tiden köttet tillagas. Rör samman ingredienserna till dressingen.
Sätt ugnen på 100°. Häll marinaden i en kastrull, slå in köttet ordentligt i stekpåsen. Lägg i ugnen med en stektermometer i den tjockaste delen av köttet i ca 1–1 1/2 timme tills innertemperaturen är 52–53°. Ta ut, och låt köttet vila i påsen 15 minuter innan du skär i tunna skivor.
Koka under tiden marinaden tillsammans med socker och vinäger i steg 2. Smaka av med salt och cayennepeppar. Skala och klyfta löken och rör i såsen/chutneyn vid servering.
Doppa sockerärterna snabbt (1 minut) i lättsaltat kokande vatten. Rör samman med dressingen och strö över sesamfrön. Servera till det skivade köttet, gärna tillsammans med ugnsbakade potatisklyftor eller ett gott bröd.
Av: Alexandra Zazzi
Foto: Annica Broman