Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa
17 mar, 2014
AvSofie Nyblin
Tag vara på dina goda blåbär och baka en smarrig paj med råsocker och mandelmassa! Servera med glass eller vaniljsås – det blir sommarsmak i munnen på ett kick.
Annons
6–8 personer
Tid: 50 minuter
Deg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 dl riven mandelmassa
1 msk vatten
Fyllning:
1 liter blåbär (färska eller frysta)
1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl
råsocker
1 1/2 dl flagad mandel
Gör så här:
Nyp ihop vetemjöl, socker, smör och mandelmassa för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform, spara lite av degen till remsor ovanpå pajen. Låt degen vila i kyl i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 225° i 5 minuter. Sätt ned ugnen till 180°. Blanda bär, socker och potatismjöl. Häll ner i pajskalet. Kavla ut den sparade degen, skär remsor och lägg i ett korsmönster över pajen, pensla med lite vatten. Strö över råsocker och mandel. Grädda i ugnen ca 180° i 20–25 minuter.
Annons