Blåmusslor i trappistöl
4 personer
Lättlagad och billig festmat som också är snabblagad. Du gör grytan på 20 min från scratch.
2 kg färska blåmusslor
1 fänkål
1 morot
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor (hackade)
300 g rökt sidfläsk (eller bacon)
2 msk olivolja (till stekning)
5 dl trappistöl (t ex Orval)
5 dl vispgrädde
1 citron (saften)
2 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
färsk timjan (hackad)
Skölj och skrapa musslorna noga i kallt vatten. Kasta trasiga eller öppna exemplar. Skala och tärna grönsakerna och det rökta sidfläsket i halvcentimeterstora bitar. Fräs grönsaker och fläsk i olivoljan i en rymlig kastrull.L ägg i musslorna och rör om. Häll i trappistölet, grädden och citronsaften. Salta och peppra. Låt koka upp. Sjud ett par minuter, tills musslorna öppnar sig. Lägg i timjanhacket och rör om. Servera genast!